iu

29 listopada 2012

pomysły na halloween

Jak wiadomo jutro Halloween, a jak Halloween to pora na słodkie co nieco  Pobawimy się w dekorację babeczek oraz w przebieranki :D 




Do przygotowania potrzebne będą nam wcześniej upieczone muffiny, najlepiej o smaku czekoladowym.


Jest to chyba najlepszy przepis, który wykorzystałem do tej pory. Poprzednie nie zadowalały mnie w stu procentach. Babeczki były za suche albo za twarde, za ciężkie lub zbyt lekkie i opadały. Natomiast zrobione według tego przepisu są idealnie równe, odpowiedniej twardości – nie opadają i nie są też zbyt ciężkie.

składniki na 12 sztuk:
1 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1 jajko
2 łyżki kakao
1 szklanka czekoladowych groszków
3/4 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki oleju
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

dodatkowo:
100 g gorzkiej czekolady + 2 łyżki masła
Oreo (przed użyciem warto schłodzić w lodówce)
M&M’sy

W dużej misce łączymy suche składniki. W drugiej mokre. Następnie do suchych dodajemy mokre i łączymy do momentu aż powstanie jednolita masa. Ciasto nakładamy do formy (może być wyłożona papilotkami, ale niekoniecznie). Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wystudzić.
Po wystudzeniu babeczek, odkroić od nich wypukłą część tak aby były płaskie. Ciasteczka podzielić na część z kremem i bez, tą drugą pokroić dodatkowo na pół.
Czekoladę rozpuścić z masłem. Następnie posmarować nią babeczki. Na czekoladzie ułożyć ciasteczka kremem do góry i połówki bez kremu tak aby powstały oczy i powieki. Źrenice i dzioby ptaków wykonać z M&M‘sów.

Smacznego! :)













2 komentarze:

  1. Przepadłam... siedzę nad Twoją stroną już od godziny i nie mogę oderwać oczu! Masz świetne pomysły!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl