iu

30 listopada 2012

francuskie sakiewki

Promienie słońca stopiły pierwsze śniegi. Spod lodowej okrywy wyłoniła się, nieuschnięta jeszcze i zielona, trawa. Odkryły się pełne kolorów liście i kasztany opadłe z drzew. W lodówce zalega ciasto francuskie, więc chyba pora na coś słodkiego! Dziś francuskie sakiewki z jabłkami według mojego autorskiego przepisu :)




składniki na 6 sztuk:
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 jabłka średniej wielkości
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
1 szczypta cukru

Ciasto dzielimy na sześć kwadratów. Każdą porcję smarujemy roztrzepanym jajkiem. Następnie ciastem wypełniamy otwór w formie na muffiny. Do środka wkładamy pokrojone w drobną kostkę jabłka wymieszane wcześniej z cynamonem. Nadmiar ciasta podnosimy do góry i sklejamy tworząc sakiewkę kształtem przypominającą cebulę. Na koniec posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 250°C. Po wystudzeniu można posypać dodatkowo cukrem pudrem :) 

Smacznego! 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl