iu

15 grudnia 2012

pierniczki promocyjne...

Dziś przepis na promocyjne pierniczki, które powędrowały na świąteczny kiermasz :) 


Wszystkiego wyszło baaardzo dużo. Część spakowałem w cztery paczuszki po ok. 20 pierniczków, które poszły na sprzedaż. Z reszty zrobiłem siedem mniejszych sakiewek i w formie promocji rozdałem znajomym ^^ 

składniki:
3/4 kostki masła
2/3 szklanki cukru
1,5 szklanki miodu
500 g mąki pszennej
20 g przyprawy do pierników (jedno opakowanie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko

wykonanie:
Masło, miód i cukier rozpuścić w rondelku do połączenia składników. Odstawić do przestudzenia. Do miski przesiać proszek do pieczenia, przyprawę do pierników, dodać jajko i lekko ostudzoną masę. Wymieszać składniki i stopniowo dodawać mąkę. Wyroić ciasto ręką i odstawić na ok. 30 minut do stwardnienia. Jeśli zajdzie taka potrzeba dodać jeszcze mąki, ale żeby ciasto nie było zbyt twarde.

Ciasto rozwałkować na blaszce na grubość mniej niż 1 cm (wtedy są cienkie, lekkie, delikatne i kruche, sprawiają wrażenie, że nie mają żadnych kalorii :) ). Foremkami wyciąć kształty. 

Usunąć z blaszki niepotrzebne ciasto. Przed tą czynnością polecam wystawić całość za okno (jeśli temperatura jest na minusie) lub do zamrażarki na nie więcej niż 5 minut. Wtedy ciasto stwardnieje lekko i łatwiej będzie pozbyć się tych niepotrzebnych kawałków. Schłodzone ciasto odchodzi od blaszki błyskawicznie. 

Pierniczki piec w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut. Do lekko złotego koloru. 

Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia. Dopiero zimnie zdejmować z blachy. Wtedy są już twarde i można je bez problemu przenosić. 



Na koniec można dekorować je lukrem :) 



Zebranie całego materiału...

Podział na grupy, a potem na kupki do pakowania ;)

Drukowanie etykietek reklamowych...



I już popakowane porcje :)





2 komentarze:

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl