iu

5 grudnia 2012

sernik z jabłkami

Któregoś dnia poszukując czegoś ciekawego do wypróbowania przeglądałem przeróżne blogi kulinarne. Chciałem spróbować czegoś trudniejszego, czegoś więcej niż muffiny czy czekoladowe ciasteczka. I znalazłem!


Trafiłem na coś idealnego. W tym cieście zakochałem się od razu. Prezentuje się niesamowicie elegancko i smakowicie. Musiałem wypróbować przepis i zmierzyć się z tym wyzwaniem. Na szczęście wszystko wyszło jak należy. Ciasto jest pyszne, cudownie miękkie, delikatne, odpowiednio słodkie i kwaśne jednocześnie. Już dawno nie jadłem tak dobrego sernika!

spód:
120 g herbatników kakaowych
4 łyżki rozpuszczonego masła
szczypta cynamonu

Herbatniki drobno pokruszyć w blenderze, dodać cynamon i rozpuszczone masło. Wymieszać. Otrzymaną masą wyłożyć spód tortownicy (średnica 21 cm) posmarowanej masłem. Wstawić do lodówki na 15 minut.

masa serowa:
500 g twarogu mielonego
250 g kremowego serka śmietankowego
1/2 szklanki drobnego cukru brązowego
1/3 szklanki cukru białego
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
1/3 szklanki śmietanki kremowej
2 łyżeczki cynamonu
3 jajka

Twaróg i śmietankowy serek miksować przez kilka minut, do otrzymania jednolitej i kremowej masy. Następnie dodać cukry i cynamon. Miksując dodawać po jednym jajku. Na końcu dodać kwaśną śmietanę i kremową. Piekarnik rozgrzać do 180°C i zapiec spód ciasta przez ok. 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 160°C, wyjąć tortownicę ze spodem i owinąć szczelnie folią aluminiową. Do tortownicy wlać masę serową, całość umieścić w głębokiej blasze. Blachę napełnić gotującą się wodą do połowy wysokości tortownicy. Piec w kąpieli wodnej około 1 godziny. Po upieczeniu ostudzić i schłodzić.

jabłka:
3 jabłka
4 łyżki masła
4 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu  
sok z połowy cytryny

Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i każdą ćwiartkę pokroić na 3-4 plasterki. Każdy z nich skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, ułożyć na nim plasterki jabłek  posypać cukrem i cynamonem. Dusić na małym ogniu z obu stron, aż jabłka będą miękkie, ale zachowają kształt. Usmażonymi plastrami jabłek udekorować sernik.

Smacznego! 

przepis: Every Cake You Bake






6 komentarzy:

  1. piekne!!! i pewnie rownie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki! rzeczywiście jest przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a czy jabłka można zastąpić ananasem? A może proponujesz jakieś wypróbowane ciasto z ananasem, którego nie trzeba piec. Byłabym wdzięczna, mój adres: kasandra141@vp.pl. Z góry dziękuję :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Szczerze to nie wiem, nie próbowałem takiego połączenia, ale myślę, że można, tylko wtedy nie trzeba będzie smażyć ananasów :) Ciekawe co by z tego wyszło. Może kiedyś spróbuję. Jeśli chodzi o inne ciasta z ananasem to nie mam nic do polecenia (jeszcze) bo nie jest to mój ulubiony owoc, ale możliwe, że wypróbuję jakiś przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudo! - dobrze to nazwałeś :) zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl