iu

21 grudnia 2012

tort orzechowo migdałowy

Już dziś koniec świata, taka okazja się nie powtórzy, chociaż patrząc wstecz, pewnie jeszcze nie raz świat się skończy. W każdym razie taki dzień trzeba uczcić czymś wyjątkowym, kto wie, może rzeczywiście to koniec; taki psikus dla niedowiarków ;) 


Wyśmienity koniec świata czyli tort orzechowo-migdałowy

biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia

krem:
5 żółtek
350 g masła
1 filiżanka alkoholu (niesłodkiego)
1,5 szklanki cukru pudru
100 g zmielonych orzechów włoskich 
2 łyżki konfitury wiśniowej

do dekoracji:
250 g orzechów włoskich łuskanych 
100 g płatków migdałowych

biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Kiedy masa będzie sztywna dodawać kolejno żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Całość przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w temperaturze 180°C ok. 50 minut. Po upieczeniu podzielić  na dwie części i ostudzić. Następnie nasączyć alkoholem.  
krem:
Żółtka utrzeć na parze ze szklanką cukru pudru, odstawić do wystudzenia. Dodać orzechy i miksować do połączenia składników. Masło utrzeć z resztą cukru pudru. Dodać masę z żółtek i utrzeć. 
Biszkoptowy spód posmarować jedną łyżką konfitury wiśniowej. Na nią wyłożyć przygotowanym kremem i nakryć drugim biszkoptem. Wierzch tortu oraz boki posmarować resztą kremu i udekorować orzechami włoskimi oraz płatkami migdałów. 




1 komentarz:

  1. piękny ten bok z orzechami, ale pyszności u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl