iu

11 grudnia 2012

pierniczki z melasą...

Zima na ramiona moje spadła...
Bez zbędnego gadania... Pora na świąteczne pierniki! :) 




Są słodkie, chrupiące, delikatne,  cudowne, przepyszne! :) 

ciasto:

350 g mąki pszennej
1/2  łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
110 g masła lub margaryny
110 g cukru
110 ml melasy
przyprawa korzenna


wykonanie:
Mąkę wymieszać z przyprawą korzenną, sodą i solą. Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać melasę i dalej ubijać. Nadal miksując dodawać partiami suche składniki. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste należy wyrabiać ręką do momentu aż stanie się jednolite i przestanie się kruszyć.

Po wyrobieniu, ciasto rozwałkować (ja wałkowałem bezpośrednio na blasze, ponieważ trudno jest przenieść elementy w całości na blachę) na około 1 cm grubości. Im cieńsze ciasto tym lepszy efekt. Można podsypać mąką. Foremkami wycinać kształty pierników. Nadmiar ciasta zebrać i wykorzystać później. 

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C ok. 10 minut. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl