iu

27 stycznia 2013

tartaletki cytrynowe

Tyle słońca w całym mieście! wpuśćmy jego promienie do naszych domów, aby ocieplić trochę tę zimę! 


Delikatnie słodkie i kruche ciasto z białym kwaskowym kremem i kawałkiem słońca pod postacią cytryny, to idealny sposób na niedzielne popołudnie! :) 



spód:
175 g mąki pszennej
100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść z nich ciasto. Włożyć do foliowej torebki i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Foremki do tartaletek wyłożyć cienką warstwą ciasta. Nie za grubą, bo ciasto urośnie trochę w piekarniku,  ale też nie za cienką, ponieważ po upieczeniu mogą się łamać. Wykałaczką ponakłuwać ciasto, aby nie spuchło za bardzo podczas pieczenia. Piec ok. 30 w 180°C. Odstawić do wystudzenia. 

krem:
ok. 300 ml śmietany kremówki (30%)
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny

Kremówkę ubić na sztywno mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz sok z cytryny. 


dekoracja:
1 cytryna pokrojona w cienkie plastry

Na tartaletki kłaść po jednej łyżce kremu i udekorować połówką cytryny.
Z przepisu można upiec jedną dużą tartę; w tym celu należy podwoić ilość wszystkich składników.

Smacznego!











5 komentarzy:

  1. Prześlicznie wyglądają! W przyszły weekend spróbuję takie zrobić, bo wydają się być przepyszne ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. jeżeli smakują tak jak wyglądają to miodzio :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mówiąc nieskromnie, są przepyszne! :)

      Usuń
  3. piękna dekoracja - w prostocie siła :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl