iu

14 lutego 2013

czekoladowe serca...

Do czekoladowych serc zainspirowały mnie wafle według przepisu babci, o których mowa była kilka postów wcześniej...


Serduszko puka! <3


Poszperałem trochę w kuchni i znalazłem świąteczne, jeszcze niewykorzystane, foremki sercowe i wafle. Pomyślałem zatem, że trzeba te rzeczy jakoś połączyć i tak powstały waflowe serca w czekoladzie. Są bardzo łatwe do przygotowania...

składniki:
1 opakowanie wafli tortowych
1 słoiczek dżemu/powideł o dowolnym smaku
ok. 200 - 300 g czekolady mlecznej 
foremki w kształcie serca

Z wafli, przy pomocy foremki, wyciąć serca szybkim i zdecydowanym ruchem, aby nie popękały. Jedno czekoladowe serce powinno być zrobione z trzech waflowych płatków. Dolny posmarować dżemem, przykryć drugim, również posmarować dżemem lub konfiturą. Przykryć ostatnim sercowym waflem. 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i smarować nią wafle dokładnie z każdej strony. Udekorować wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi, kolorowymi posypkami lub perełkami. Schłodzić i przechowywać w lodówce. 

Zamiast dżemu, do przełożenia wafli, można użyć wcześniej przygotowanych mas

p.s. jest jedna mała wada - wafle z czasem nasiąkają masą i tracą swoją chrupkość, ale mam już nowy pomysł na podobne serca, ale z czegoś innego. Jak znajdę chwilę, to zrobię je i dam Wam znać! :)   


















3 komentarze:

  1. Są cudowne; takie urocze! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. gratuluję wygranej w konkursie fartuszkowelove :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl