iu

11 lutego 2013

red velvet cake...

Dziś przepis na popularny amerykański deser - red velvet cake, czyli kremowa masa na intensywnie czerwonym, dosyć ciężkim spodzie :)


proporcje na 3 biszkopty o średnicy ok. 21 cm (ja piekłem w 19 cm)

ciasto:
1 kostka masła (miękkiego)
2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
1 łyżeczka kakao 
1 szklanka śmietany (36%)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
1 cukier waniliowy
czerwony barwnik spożywczy*

krem:
1 kostka masła (miękkiego)
1 szklanka cukru pudru 
1 cukier waniliowy 
750 g mascarpone 

dekoracja:
100 g płatków migdałowych
perełki cukiernicze

* ja korzystam z barwników w proszku; nie przesadzić z ilością, nawet odrobina kolorowego proszku może zabarwić całe ciasto, jest bardzo wydajny, a kolor po upieczeniu jest intensywniejszy. 

wykonanie - ciasto:
Masło utrzeć z cukrem w misce przy pomocy miksera, pod koniec dodać kolejno jajka i dalej ucierać. Do masy stopniowo dodawać mąkę (po jednej łyżce), śmietanę (36%), cukier waniliowy. Nadal miksując dodać czerwony barwnik spożywczy i dokładnie wymieszać. 

Sodę rozpuścić w occie, dodać do masy na ciasto i wymieszać drewnianą łyżką. Całość podzielić na 3 równe części i piec w, natłuszczonej i posypanej bułką tartą, tortownicy o średnicy ok. 21 cm. Ciasto piec ok. 30 minut (ja piekłem dłużej) w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wystudzić. U mnie placki ciasta wyszły dosyć wysokie, więc z każdego przy pomocy ostrego noża odkroiłem wierzchnią warstwę.

krem:
Kostkę masła utrzeć z serkiem mascarpone. Dodać cukier waniliowy oraz stopniowo cukier puder, cały czas miksując. Masę podzielić na 4 części.  

Całkowicie wystudzone spody ciasta nasączyć ponczem (łyżeczkę cukru i sok z połowy cytryny rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody) a następnie przełożyć kolejnymi częściami kremu. Ostatnią porcją masy pokryć górny blat oraz boki tortu. Na wierzch ułożyć płatki migdałów lub perełki cukiernicze. Ja do dekoracji wykorzystałem resztki ciasta, które odkroiłem z poszczególnym blatów. Ciasto pokruszyłem drobno i posypałem na górę :)  

Całość schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.

Smacznego! :)








10 komentarzy:

  1. Intryguje mnie to ciasto, muszę w końcu kupić czerwony barwnik i je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe ciasto :) chodzi już za mną od dłuższego czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Justin&Dorothy, dziękuję :)

    Łucja - zabieraj się za pieczenie, jest pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Haha, Paryżanko droga, piekłam to ciasto w takim razie tego samego dnia, co Ty. Tylko ja dodawałam 3 szklanki mąki i 3 jajka, zawsze stosuję proporcję 1:1 mąki do jajek : ). Ładnie to u Ciebie wyglądało, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki Maja, pewnie dobre wyszło :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. pięknie wygląda, niestety moje zrobione z tego przepisu wyszło tragicznie - do tego z słaby barwnik i otrzymałam kolor brązowo zielono różowy - no cóż, pierwsze koty za płoty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pewnie, trening czyni mistrza! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl