iu

4 marca 2013

czekoladowe babeczki z żurawiną

Śnieżne muffinki zainspirowane pewnym zimowym spacerem :) 


składniki na ok. 12 babeczek:
200 g mąki pszennej
20 g kakao 
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g  posiekanej gorzkiej czekolady 
300 ml kwaśnej śmietany
80 g roztopionego masła
120 g cukru
2 jajka
kilka łyżek konfitury z żurawiny

W dużej misce umieścić suche składniki, kakao, sodę oczyszczoną, mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce - mokre - śmietanę masło i roztrzepane jajka. Zawartość w każdej misce dokładnie wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Następnie do suchych składników dodać mokre i dokładnie połączyć. 
Na dno otworów do babeczek wyłożyć po jednej łyżce ciasta. Następnie na ciasto kłaść po jednej łyżeczce konfitury z  żurawiny. Na koniec wykładać pozostałe ciasto na żurawinowe nadzienie. Babeczki piec przez ok. 30 minut w temperaturze 200ºC. Wystudzone muffinki posypać cukrem pudrem. 


Smacznego! :)












5 komentarzy:

  1. jest i żurawina :) musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam takie pytanko dlaczego nie pieczesz w już kotilkach tylko dajesz je potem?
    bardzo fajny blog, śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ponieważ przy nakładaniu ciasta zaczynają się robić nieładne zagięcia, poza tym podczas pieczenia robią się przejrzyste od tłuszczu i ciasta, nie wygląda to zbyt estetycznie przy robieniu zdjęć i dlatego daję już po wystudzeniu ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl