iu

28 marca 2013

babka marmurkowa idealna

Wreszcie kilka dni wolnego i mogę wrócić do wypieków. Święta tuż tuż, więc prędko zabieram się za ciasta Wielkanocne. W pierwszej kolejności królowa polskich stołów świątecznych - babka. U mnie w tym roku marmurkowa :)  



składniki:
375 g mąki pszennej
300 g masła
270 g cukru
5 jajek
4 łyżki mleka
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli

dodatkowo:
20 g cukru
20 g kakao
2 łyżki mleka

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę (na najniższych obrotach). Nadal miksując dodawać kolejno: cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu, wbijać po jednym jajku. Na koniec dodać mąkę i mleko na przemian. 

2/3 porcji otrzymanego ciasta przełożyć do (natłuszczonej i oprószonej bułką tartą) formy na babkę (2 l pojemności). Do pozostałej części ciasta dodać kakao, cukier oraz mleko i dokładnie wymieszać przy pomocy miksera. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne. Przy pomocy widelca (ja użyłem drewnianego patyczka do szaszłyków) wykonać wzory w cieście tak aby ciemne ciasto połączyło się cienkimi stróżkami z jasnym. 

Piec w piekarniku nagrzanym ok. 180ºC (ja piekłem w 200ºC) przez ok. 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do całkowitego wystudzenia w formie. Gotową babkę posypać cukrem pudrem i podawać.

Smacznego! :)









6 komentarzy:

  1. To sobie Stasiu wymyślił ;) a baba faktycznie idealna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna ta babka pewnie pyszna, super wyrosła.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile to się można ciekawych rzeczy dowiedzieć o zwykłej babce wielkanocnej...

    OdpowiedzUsuń
  4. Skoro mówisz, że idealna, to trzeba będzie wypróbować przepis. Piękne zdjęcia:)

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl