iu

14 marca 2013

francuskie ślimaki z czekoladą...

Ależ ciepło, ptaków śpiew wybudza ze snu, a promienie porannego słońca ciepło muskają zaspaną twarz. Aj jak cudownie... dzisiejsze śniadanie proponuję na słodko :) 



składniki na ok. 10 ślimaków:

1 opakowanie ciasta francuskiego w rulonie
100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
1 szczypta cukru brązowego
1 jajko
opcjonalnie orzechy i rodzynki (jeśli ktoś lubi)

Ciasto rozmrozić i rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Czekoladę posiekać drobno lub - najlepiej - zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jeśli dodajemy orzechy i rodzynki również posiekać bardzo drobno. 

Na rozwałkowane ciasto francuskie wyłożyć czekoladę (plus ew. orzechy i rodzynki). Krótszy bok ciasta zwijać ciasno w rulon. Następnie schłodzić w zamrażarce przez ok. 15 minut. Po wyjęciu kroić w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Ślimaki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać szczyptą brązowego cukru. 

Piec przez ok. 15-20 minut w temp. 220ºC do złotego koloru. Wystudzić i podawać.

Smacznego :)









8 komentarzy:

  1. Wyglądają mega apetycznie. Bardzo fajny przepis.

    P.S. Polecam także zerknąć do mnie na bloga kulinarnego: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne słodkie śniadanko :) a dzień dziś faktycznie piękny :D

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam zawijasy, muszę spróbować z czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo smacznie, przyda się czasem taki szybki przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja zjadłabym to jajo...

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl