iu

30 marca 2013

sernik tradycyjny

Moje najlepsze świąteczne smaki z dzieciństwa to m.in. makowiec, babka i oczywiście sernik według przepisu mamy :)


składniki:
750 g twarogu trzykrotnie mielonego
180 g masła
1,5 szklanki cukru
5 jajek (żółtka oddzielić od białek)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy

opcjonalnie:
skórka pomarańczowa
rodzynki
orzechy

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać masło, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną. Do gotowej masy partiami dodawać twaróg. Miksować do otrzymania jednolitej, gładkiej masy. 

Białka ubić na sztywną pianę. Przełożyć do masy serowej i przy pomocy łyżki delikatnie wymieszać (nie za długo aby piana nie opadła). 

Formę do ciasta natłuścić i posypać bułką tarą. Ciasto przełożyć do blachy. Piec w temperaturze ok. 180ºC przez ok. 60 minut do złotego koloru. 


Smacznego! :) 







12 komentarzy:

  1. U mnie też na święta pyszne, tradycyjny sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się apetycznie :) Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do tych smaków z dzieciństwa ja dopisałabym jeszcze murzynka z wiśnami w polewie czekoladowej :) Ale sernik najlepszy

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny serniczek :) puszysty i ładnie wyrośnięty :D

    OdpowiedzUsuń
  5. dokładnie taki jak lubię ! zresztą serniki to ja wszystkie kocham :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak samo jak ja, gotowane, pieczone, na zimno, wszystkie jakie tylko są :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie piekłam takiego tradycyjnego :) Zawsze jakieś szaleństwa!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl