iu

4 kwietnia 2013

buraczkowe babeczki

Ciasto marchewkowe znają chyba wszyscy. Swą popularnością bije rekordy, ale chyba nie każdy wie, że można upiec również ciasto buraczkowe. U mnie w formie uroczych i naturalnie bardzo różowych babeczek :) 


składniki na 6 babeczek:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 burak
1 jajko

Buraka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Białka ubić na pianę, pod koniec dodać cukier. Następnie stopniowo dodawać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, jajko i buraka. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodać trochę oleju i dokładnie wymieszać. 

Formę do babeczek wyłożyć papilotkami i nałożyć ciasto do 2/3 ich wysokości. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia

lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
sok wyciśnięty z 1/4 cytryny

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, aż powstanie gęsta masa (jeśli będzie za rzadka, dodać więcej cukru pudru). Lukrem pokryć wierzch wystudzonych babeczek. Podawać.

Smacznego! :)








16 komentarzy:

  1. Muffinki wyglądają rewelacyjnie - przepis koniecznie do wypróbowania!
    Zdjęcia Gdańska przepiękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają uroczo, ale ja jestem na nie - włącza mi się "syndrom znienawidzonej, przedszkolnej zupy buraczkowej".. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne zdjęcia! a te muffinki są tak urocze, że trudno się nie uśmiechnąć na ich widok :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piękny ten zimowy Gdańsk!
    Moja mama robiła kiedyś ciasto buraczane, ale było w nim chyba kakao albo czekolada, dlatego nie miało tego pięknego koloru. Ja nie mogłabym się oprzeć takim różowym muffinkom, więc czuję, że będę musiała je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie jest spojrzeć czyimś okiem na mój Gdańsk :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ładnie wyglądają te babeczki ale to nie dla mnie, nie przepadam za burakami
    :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem ciekawa jak to smakuje..

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniałe!! bardzo lubię buraki w każdej postaci ale ciasta jeszcze z burakami nie piekłam!! myślę że warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muffinki wyglądają jak lodowe kulki ;) a zdjęcia z gdańska są przepiekne ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Błogosławieństwo Pana nad tym blogiem!

    OdpowiedzUsuń
  11. ojejejejku!! jakie one są ładne! świetny przepis i pomysł. Kolorek wyszedł na prawdę piekny a smak na pewno przebija nawet sam wygląd. Są niesamowite, mam nadzieję, że kiedyś je zrobię. http://cat-kitchen-paradise.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Słyszałam o dodawaniu buraczków do ciast i deserów na słodko ale nie próbowałam. Muffinki wyglądają przesmacznie, jak z jagodami. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  13. pomysłowo z tymi buraczkami!

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne te babeczki :D aż muszę wypróbować ten radosny przepis ;p

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  16. ile ma być białek? W przepisie widzę jedno jajko, a ubić trzeba białka na początku.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl