iu

30 kwietnia 2013

rurki z bitą śmietaną

Chodziły za mną już od długiego czasu... 


Niestety nie mogłem znaleźć foremek w żadnym sklepie, a zamówione przez internet dwukrotnie przekroczyłyby swą wartość przez koszt transportu. Na szczęście foremki znalazłem przypadkiem będąc na zakupach w jednym z supermarketów i wrzuciłem do koszyka bez wahania ;)

Gorąco polecam, są wyśmienite! :)

składniki na ok. 10 sztuk:
160 g mąki pszennej
40 g masła
40 g kwaśnej śmietany (np. 18%)

Składniki zagnieść szybko, zwinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na bardzo cienko (ok. 1 mm grubości). Wycinać długie paski o szerokości nie więcej niż 1 cm. Foremki do rurek posmarować cienko masłem. Paski ciasta zawijać na foremkach zaczynając od węższej strony metalowej rurki do dołu. Nawinięte ciasto obsypać dookoła cukrem. 

Surowe ciastka ustawić pionowo na blaszce i umieścić w piekarniku. Piec w 200ºC przez ok. 20 minut do lekko złotego koloru). Zdejmować z foremek jeszcze ciepłe. 

krem:
200 ml śmietany kremówki (36%)
2 łyżki cukru pudru

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać 1 łyżkę cukru. Przy pomocy szprycy nadziewać rurki kremem.

Smacznego! :) 










10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dokładnie to samo pomyślałam :)

      Usuń
  2. a w którym supermarkecie znalazłes? i jaka cena?

    OdpowiedzUsuń
  3. Real w CH Marki, za 13 zł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. w tej chwili naszła mnie ogromna chęć na rurkę z kremem!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wyglądają, już dawno nie robiłam, do śmietanki(ta z lidla jest dobra) dodaję jeszcze mascarpone, a końce rurek maczam w rozpuszczonej czekoladzie, trochę więcej pracy, ale są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. rurki z kremem! i znowu jestem dzieckiem :D ...

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl