iu

25 kwietnia 2013

tarta z kiwi...

Nareszcie zrobiło się nieco cieplej i mam wrażenie, że coraz bardziej zbliżamy się do prawdziwej wiosny. Uczcijmy to zielonym popołudniem :) 



ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
120 g cukru pudru
1 jajko

krem:
400 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżeczki cukru
30 g masła
sok z połowy limonki

dodatkowo:
3-4 owoce kiwi

wykonanie:
Mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder oraz jajko umieścić w misce lub na stolnicy i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić w zamrażarce przez ok. 30 minut.

Formę do tarty posmarować masłem (można też posypać mąką lub bułką tartą). Schłodzonym ciastem równomiernie wyłożyć formę do pieczenia. Następnie przy pomocy widelca lub wykałaczki wykonać w cieście niewielkie otworki. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 30 minut. Wyjąć i ostudzić.

W tym czasie przygotować budyń według przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu dodać masło i sok wyciśnięty z połowy limonki. Dokładnie wymieszać. Krem wyłożyć na wystudzoną tartę.

Kiwi obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na krem. Schłodzić w lodówce i podawać.

Smacznego! :)









11 komentarzy:

  1. bardzoo wiosenna ta tarta - taka pozytywnie nastrajająca do życia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tarty z kiwi jeszcze nie jadłam... ale pasuje mi takie orzeźwiające połączenie na wiosnę, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak zielono i wiosennie :) pysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  4. tarty z kiwi jeszcze nigdy nie robiłam,ale pomysł bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie. Plecam Ci spróbować budyń domowej roboty zamiast tego z papierka.
    Smak i skład nieporównywalny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. świetna, szybka, smakowita :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To kiwi wygląda naprawdę uroczo!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl