iu

5 maja 2013

lody mocno czekoladowe bez maszynki...

Nareszcie słupki termometrów podskoczyły znacząco a na niebie przez cały dzień świeci przepiękne słońce. Przydałoby się coś na ochłodę :) 


Domowe lody są świetną alternatywą dla tych sklepowych. Są o wiele tańsze i zdrowsze, bo dokładnie wiemy co się w nich znajduje, a ich skład zależy wyłącznie od nas samych. Sami też możemy komponować ich smaki, eksperymentować z proporcjami, dodatkami, czy barwnikami; naturalnymi lub sztucznymi. Niektórzy do przygotowania lodów w domu używają specjalnej maszynki. Na szczęście można się bez niej obejść :) 

składniki na ok. 1l lodów:
250 ml śmietany kremówki
250 ml mleka
150 g czekolady
100 g cukru
4 łyżeczki kakao
3 żółtka
groszki czekoladowe 

dodatkowo:

100 g czekolady
kolorowa posypka
wafelki do lodów



Mleko zagotować w rondelku z czekoladą i kakao. Ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać ostudzoną czekoladę z mlekiem i dokładnie wymieszać. Całość przelać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu aż zacznie gęstnieć. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. 

W tym czasie ubić na sztywno śmietanę kremówkę. Następnie śmietanę dodać do zimnej masy czekoladowej razem z groszkami i delikatnie wymieszać. 

Przelać do schłodzonego wcześniej pojemnika. Wstawić do zamrażalnika na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć lody i miksować przez chwilę mikserem. Ponownie umieścić w zamrażalniku na 1 godzinę po czym znów zmiksować* i pozostawić w zamrażalniku na całą noc. 

*W trakcie miksowania masy dostaje się do niej powietrze dzięki czemu lody będą gładkie, puszyste i pozbawione kryształków lodu w środku. 

100 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy czekolada będzie płynna maczać w niej brzegi wafli a następnie obtaczać w kolorowej posypce. Wafle umieścić w kubku i wstawić na chwilę do zamrażalnika aby czekolada z posypką dobrze utrwaliła się na waflach.

Lody nakładać specjalną łyżką do wafelków i podawać. 


Smacznego! :)












11 komentarzy:

  1. uwielbiam domowe lody! a jeszcze w waflu - bioooorę podwójną porcję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moze kiedyś zrobię domowe lody, chociaż za lodami nie przepadam (!). Preferuję rzeczy, w która można sie "wgryźć" ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super. Ja się przygotowuję do robienia bananowych.

    OdpowiedzUsuń
  4. PYCHA!!! w tym roku zamierzam jeść tylko lody domowe :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czeko czeko! Fajne Ci wyszły :)Chyba się skuszę i wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  7. lody - pełna profeska :D też mam chęć na domowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. witaj,ale tu u CIEBIE pięknie,zdrowo,smacznie,słodko i kolorowo.Jestem zachwycona.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się i pozostanę na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie,dodam tylko,że Twoje fotki są bardzo ładne.J.

    OdpowiedzUsuń
  9. I to jest coś dla nas :) Wspaniałe, zdecydowanie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl