iu

26 maja 2013

panna cotta z syropem z czarnego bzu

Na dzień matki, a ja przygotowałem dosyć szybki i prosty deser. Panna cotta, czyli jeden z najpopularniejszych włoskich deserów razem z tiramisu. Cottę przygotowałem w specjalnych silikonowych foremkach w kształcie róż, które dają świetny efekt i nadają się tu idealnie :)


składniki (6 porcji):
400 ml śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii 

dodatkowo:
syrop o dowolnym smaku, ja użyłem soku z czarnego bzu 

Śmietankę kremówkę zagotować w rondelku cały czas mieszając. Wrzucić laskę wanilii i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. W tym czasie 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić z 3 łyżkami gorącej wody. Garnek zdjąć z ognia, wyjąć wanilię dodać cukier puder, żelatynę i dokładnie wymieszać. 

Foremkę do deseru (ja użyłem silikonowej do babeczek) polać zimną wodą i wypełnić masą. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin aż stężeje. Aby wyjąć deser, najlepiej zanurzyć formę na chwilę w garnku z gorącą wodą. 

Pannę cottę przełożyć na talerzyk, polać dowolnym sosem i podawać.

Smacznego i wszystkiego dobrego dla wszystkich MAM ŚWIATA! :)





11 komentarzy:

  1. zapraszam do mnie :)
    dostałaś nominację do Liebster Award :)
    http://anaa-anaa-86.blogspot.com/2013/05/nominacja-do-liebster.html

    OdpowiedzUsuń
  2. idealny deser na taką okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka cudna ta panna cotta ! Poza smakiem wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wprosiłabym się na taki deser ;) pięknie wygląda w towarzystwie takiej filiżanki kawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudnie się prezentuje twój deser.

    OdpowiedzUsuń
  6. ale cudowne kwiatki na Dzień Mamy :) wyglądają idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prześlicznie prezentuje się podana w formie różyczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. urocze foremki do panna cotty. : - )
    bardzo mi się podobają zdjęcia!!

    OdpowiedzUsuń
  9. cudowne Ci wyszły :) aż miło się patrzy :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl