iu

10 maja 2013

placek z wiśniami

Znalazłem chwilę w natłoku tych wszystkich obowiązków, które spadły w ostatnim czasie i upiekłem przepyszny placek z wiśniami :) 


Jest odpowiednio słodki i jednocześnie kwaśny. Idealnie zrównoważone smaki. Dzięki niemu poczułem smak wiosny. Dla mnie rewelacja! 

ciasto (forma o średnicy ok. 23 cm):
375 g mąki kukurydzianej
135 g cukru
185 g masła
4 łyżeczki zimnej wody
1 jajko

Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera. Nadal miksując dodawać kolejno: jajko, mąkę, wodę. Po wymieszaniu składników wyłączyć mikser i wyrobić ciasto ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na dwie części. Jedną dwa razy większą od drugiej, owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok. 30 minut. W tym czasie wiśnie pozbawić pestek. Mąkę kukurydzianą, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową połączyć ze sobą i wymieszać delikatnie z wiśniami. 

Wyjąć większą część ciasta z zamrażalnika i rozwałkować na cienki placek. Tortownicę (o średnicy 23 cm) posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Plackiem ciasta wyłożyć dno oraz brzegi formy. Wiśnie ułożyć na cieście. 

Wyjąć drugą część schłodzonego ciasta i rozwałkować na cienki prostokąt. Radełkiem wycinać paski o szerokości ok. 1,5 cm. i układać na wiśniach tworząc przeplatającą się kratkę. Z resztek ciasta ulepić wałek lub warkocz i ułożyć go dookoła ciasta tworząc ozdobny brzeg. Wierzch placka posmarować roztrzepanym jajkiem

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i piec przez ok. 60 minut do złotego koloru. Wystudzić i podawać.

nadzienie:
850 g drylowanych wiśni
3 łyżki mąki pszennej 
80 g cukru
szczypta cynamonu 

Smacznego! :)










15 komentarzy:

  1. Łał, jak z bajki ! I ja plecionka <3

    OdpowiedzUsuń
  2. OMG prawie zaśliniłam monitor z chęci zjedzenia tego ciasta :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspanialy placek i te wisnie,pyszny musial byc,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda! Z chęcią zjadłabym kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale cudo :) mam jeszcze słoik lub dwa wiśni :) muszę zrobić, bo trzeba robić miejsce na nowe zapasy :D pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepięknie! I pewnie smakuje niebiańsko :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto z wiśniami ! Cudoooo ! I ta plecionka - piękna.

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki rustykalny, wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo ładne zdjęcia, światło jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zrobiłam ciasto wegług przepisu, tylko zamiast wiści dałam rabarbar. A że miałąm większą tortownice 29cm - to zrobiłam 1,5 porcji :) Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  11. w podanych skladnikach nie ma ani maki kukurydzianej ani galki muszkatalowej podanej a w "wykonaniu" jest to podane...

    OdpowiedzUsuń
  12. Ach... marzenie!!! Ja dorzuciłabym tu jeszcze lody :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl