iu

10 czerwca 2013

ciasto z truskawkami

Przepis pochodzi z jakiegoś starego numeru dwutygodnika "Tina". Robiłem już je wiele razy, ale ciągle coś nie wychodziło. Postanowiłem upiec raz jeszcze i nanieść poprawki, tak aby nie robić w przyszłości tych samych błędów. 



Wykonanie jest dość skomplikowaną czynnością i zajmuje bardzo dużo czasu. Do tego dochodzi kilka godzin chłodzenia. Dlatego najlepiej jest przygotować wszystko dzień wcześniej :)

ciasto:
5 jajek
220 g masła
200 g cukru
250 g mąki pszennej
5 łyżek mleka
2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło utrzeć z 200 g cukru i 1 opakowaniem cukru waniliowego. Kolejno dodawać jajka na przemian z 5 łyżkami mąki. Wlać mleko, wymieszać. Wsypać pozostałą mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Blaszki o wymiarach 28 x 24 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto podzielić na pół i przelać do blaszek. Piec w 200°C przez ok. 20 minut. Wyjąć i przestudzić.


krem:
1/2 opakowania galaretki cytrynowej
300 g czekolady mlecznej lub kilka łyżek nutelli
150 g cukru
400 g chudego twarogu
2 łyżeczki soku z cytryny
400 ml śmietany kremówki



Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w połówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować spód ciasta, wyłożyć truskawkami i schłodzić w lodówce do zastygnięcia czekolady. 

Galaretkę rozpuścić w 1/4 l gorącej wody, przestudzić. Twaróg utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier waniliowy. Do tężejącej galaretki przełożyć kolejno masę twarogową i ubitą śmietanę. Wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. 

Przygotowany krem schłodzić przez 1 godzinę w lodówce, a następnie wyłożyć na truskawki. Ponownie wstawić do lodówki na 5 godzin. Po godzinie przykryć drugim blatem ciasta. 

dodatkowo:
600 g truskawek
cukier puder do posypania
kilka truskawek do dekoracji
opcjonalnie listki mięty

Smacznego! :)










22 komentarze:

  1. Trud się opłacił pysznie wygląda,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak japońskie bożonarodzeniowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. już będę wiedziała co zrobię z kolejnymi truskawkami :) pięknie się prezentuje to ciasto, na pewno warte włożonej pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda perfekcyjnie ;) Idealne w każdym calu, a do tego z truskawkami, to lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne, widzę, że przepis już dopracowany do perfekcji, niesamowicie apetyczne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  6. wow uwielbiam takie lekkie packi :)
    pozdrawiam i zapraszam :)
    pierwiasteksmaku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Imponujące :) Wygląda pięknie, jakkolwiek trudny był w przygotowaniu. Trud się opłacił.
    Zazdroszczę tym, którzy mogli zjeść Twój wypiek! :) Na dodatek muszę Ci powiedzieć, że masz świetną deskę do krojenia!
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. piękne zdjęcia - ciasto wygląda bajecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Trudne w przygotowaniu? A wygląda tak pięknie i lekko, jakby sie go robiło 30 min!

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękna prezentacja, cudne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudownie wygląda! Wręcz idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda pysznie!!
    tylko skoro tyle czasu zajmuje to ciekawe czy bym dała radę przy mojej 2 je zrobić

    OdpowiedzUsuń
  13. Ideał jednym słowem! Ciacho jak malowane :)

    OdpowiedzUsuń
  14. szczęka mi opadła :) ciasto wygląda tak pięknie że nie mogę oczu oderwać :) CUDOWNE!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda rewelacyjnie i zapewne równie pysznie smakuje :)
    wypiek godny nie jednego konditor ...

    OdpowiedzUsuń
  16. moja właśnie sie chłodzi w lodowce mam nadzieje ze bedzie choc troche podobny efekt:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniale wygląda! Śliczne zdjęcia:-)

    OdpowiedzUsuń
  18. prezentuje się przednio i pewnie tak też smakuje :) pozdrawiam truskawkożerców i zapraszam na warzywa z grilla dla odmiany ;) http://www.zgrilla.pl/grillowane-ziemniaki-faszerowane-serem-cukinia-i-papryka/

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl