iu

6 czerwca 2013

tort bezowy z czarną porzeczką

Zalegają wam czasem w lodówce białka jaj, które zostały niewykorzystane i nie wiecie co z nimi zrobić...?


Najłatwiejszym sposobem do zużycia białek i przemiany ich w coś słodkiego, jest upieczenie bezy :) Dziś przepis na tort bezowy z czarną porzeczką.

składniki:
480 g cukru
8 białek jaj
1 łyżka octu
100 ml wódki
dżem, powidła lub konfitura np. wiśniowa 

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier oraz łyżkę octu. Miksować do dokładnego roztarcia cukru, otrzymania sztywnej, gładkiej i jednolitej masy.

Na papierze do pieczenia odrysować kółko od talerza lub miski. Masę z białek i cukru wykładać na papier według wyrysowanego konturu. Na górze zrobić zagłębienie na dżem/powidła/konfiturę. Piec w piekarniku nagrzanym do  w 120°C przez ok. 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100°C i piec (suszyć) przez minimum 3 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić bezę do wystudzenia. Na zewnątrz będzie chrupiąca a w środku miękka i piankowa. 

Dżem/powidła/konfiturę wymieszać z wódką i wyłożyć na bezę (w zagłębienie). Podawać następnego dnia. 

Smacznego! :)





9 komentarzy:

  1. Świetny, elegancki tort! : - )
    Bardzo ładnie wygląda - zdjęcia bajeczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort wygląda bajecznie! I jeszcze te porzeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się pomysł z dziurką na krem zamiast przekładania, dodatek porzeczki ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna chmurka :) prezentuje się obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowna Ci ta beza wyszła! Zakochałam się... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowita beza wyszła, pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl