iu

11 lipca 2013

ciasto jagodowe

Któregoś dnia w domu pojawiło się sklepowe ciasto z jagodami w galaretce, na biszkopcie ze śmietankowym kremem. Postanowiłem zrobić je sam! :) 


Jest pyszne! Idealne na upały. Zimna galaretka i smak jagód są orzeźwiające  do tego puszysty biszkopt, czego chcieć więcej... :D 

biszkopt:
2 jajka
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo żółtka na przemian z cukrem. Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać mąki oraz proszek do pieczenia. Formę do biszkoptu natłuścić masłem oraz oprószyć bułką tartą. Piec w 180°C przez ok. 30 minut. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia. 

masa śmietankowa:
500 ml śmietany kremówki (36%)
5 łyżek cukru
50 g żelatyny

Żelatynę dokładnie rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Wyłączyć mikser i dodać ostrożnie wystudzoną i tężejącą żelatynę. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt i wstawić na ok. 30 minut do lodówki.

górna warstwa:
ok. 400 g jagód
2 galaretki (jagodowa/truskawkowa/o smaku owoców leśnych)

Umyć jagody i przygotować galaretkę. Jagody ułożyć na masie śmietankowej. Na całość ostrożnie wylać zimną i tężejącą galaretkę. Schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. Podawać

Smacznego! :) 











10 komentarzy:

  1. też ostatnio robiłam ciasto jagodowe, ale w formie sernika na zimno :) nie ma to jak domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciasto pewnie o niebo lepsze jak to kupione :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszńie wyglada. Muszę coś zrobić z jagodami bo każdy kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jagodowy sezon w pełni i u Ciebie... pysznie je wykorzystałaś :) sernik jak marzenie ...

    OdpowiedzUsuń
  5. faktycznie idealne na te porę roku :) letnie, jagodowe PYCHA :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha!
    ps: dziękuję za udział w jagodowo nam5!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ciacho! domowe najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wierzę, że było pyszne, a ciemny owoc ma to do siebie, że się bardzo fajnie prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  9. Coś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wiele z Twoich przepisów chętnie wypróbowałabym,więc pozwolisz,że zaobserwuję Twojego bloga.I oczywiście zapraszam do siebie,jeśli lubisz jabłka,jutro pokażę słodkości z dodatkiem jabłek bo dziś cały dzień szaleję w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl