iu

15 lipca 2013

ciasto z wiśniami na kruchym spodzie pod bezą

Wiśnie, wiśnie, wiśnie. Przyszła pora żeby zebrać pierwszą turę z drzewek i upichcić coś dobrego :) 


spód:
300 g mąki
200 g masła
50 g cukru
2 żółtka
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki umieścić w misce i zagnieść z nich ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 60 minut (ja schłodziłem w zamrażarce przez 30 ;) ). Formę natłuścić. Ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy, wierzch posypać bułką tartą. Schłodzić przez kilka minut w lodówce.


beza:
3 białka
350 g cukru
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 szklanka drylowanych wiśni

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, nadal miksując, dodawać stopniowo cukier aż powstanie gładka i bardzo gęsta masa. Masę podzielić na dwie części.

Wiśnie umyć, usunąć z nich pestki i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Do jednej części ubitej piany dodać wiśnie i dokładnie wymieszać, masę przełożyć na ciasto do tortownicy. Całość przykryć resztą piany. Piec w 160°C przez ok. 1 godzinę. Po 40 minutach formę z ciastem przykryć folią aluminiową i piec kolejne 20 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia i podawać.

Smacznego! :) 








11 komentarzy:

  1. Pyszne! Kwaśne owoce, słodka beza... Niebo w gębie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione, lubię ciasta w okrągłej formie

    OdpowiedzUsuń
  3. o! już będę wiedziała co zrobić z wiśniami następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wygląda to ciasto :) proszę tylko o umieszczenie banerka lub linku akcji we wpisie, zgodnie z zasadami... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kwaskowe wiśnie i słodycz bezy... pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowicie apetyczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kocham wiśnie! fajny pomysł na ich wykorzystanie:)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl