iu

24 lipca 2013

drożdżowe z kruszonką

Już od dawna planowałem upiec drożdżowe z jakimiś dodatkami. Jednak zdecydowałem się w końcu wykonać klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką - kolejne wspomnienie smaków z dzieciństwa ;)


ciasto:
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki drożdży w proszku
40 g masła roztopionego
50 g cukru
1 jajko
1 jajko do posmarowania

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać mleko, cukier, jajko i zagnieść ciasto. Pod koniec dodać roztopione masło. Wyrabiać do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Po wyrośnięciu, ciasto lekko wyrobić, przełożyć do natłuszczonej keksówki, posypanej bułką tartą. Ponownie odstawić do wyrośnięcia, na ok. 30 minut. Przed pieczeniem ciasto posmarować rozmąconym jajkiem, a następnie posypać kruszonką.

kruszonka:
40 g masła
8 łyżek mąki
3 łyżki cukru
1,5 łyżeczki cukru waniliowego

Składniki kruszonki umieścić w misce i wyrobić palcami. Całość piec w 180°C przez ok. 30 minut (ja piekłem ok. 50 min w 160°C). 

Smacznego! :) 









1 komentarz:

  1. Coś nas łączy. Ja właśnie wyjąłem z piekarnika drożdżowe z kruszonką i malinami. :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl