iu

29 lipca 2013

kremówka

Kremówka. Ciastko pyszne! Chrupiące, delikatne i lekkie. Największy problem jest z jego zjedzeniem. Trudno się nim nie wybrudzić i zjeść elegancko. 


składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego (w rulonie)
2 l mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 budynie śmietankowe
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
400 g masła

Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Piec w 200ºC przez ok. 30 minut. W trakcie pieczenia ciasto należy przekłuwać widelcem tak aby zredukować wszystkie nierówności. Powinno być płaskie i upieczone na złoty kolor. Po upieczeniu wystudzić.


W tym czasie przygotować krem. Odlać 2 szklanki mleka i rozpuścić w nich budynie razem z mąkami. Resztę mleka zagotować w garnku cały czas mieszając. Stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy i masło. Dobrze wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać mieszankę mleka i budyniu. Gotować przez kilka minut aż do zgęstnienia. Krem odstawić do całkowitego wystudzenia.


Upieczone placki ciasta przełożyć kremem budyniowym, podzielić na porcje i posypać cukrem pudrem. Podawać.


Smacznego! :)









3 komentarze:

  1. Jaka pyszna! Jestem pod wrażeniem tego ciasta :>
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna kremówka! ; )
    Idealnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl