iu

16 sierpnia 2013

owocowe pavlove...

Beza, bita śmietana i owoce to coś co uwielbiam! Niebo w gębie. Te małe smakołyki są jak delikatne, słodkie chmurki z lekkim owocowym orzeźwieniem :)



beziki:
5 białek
300 g cukru
2 łyżeczki octu

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijana dodawać stopniowo cukier oraz ocet. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy szklanki lub talerzyka odrysować na papierze kółka. Gotową masę wykładać według narysowanego kształtu. Na górze przy pomocy łyżki zrobić niewielkie wgłębienie na owoce. Piekarnik nagrzać do 180ºC, wstawić bezy i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec ok. 35 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezy na kolejne 35 minut. Następnie wyjąć i ostudzić. 


krem:
2 łyżki cukru
400 ml śmietany kremówki
1 opakowanie cukru waniliowego

Ubić kremówkę na sztywno z cukrami. Śmietanę wykładać na wystudzone bezy i udekorować świeżymi i umytymi owocami. 

Smacznego! :)







5 komentarzy:

  1. Zdecydowanie jeden z moich ulubionych deserów! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. : )
    Pavlova to mój ulubiony letni wypiek.. Bajka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznosci, jeden z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl