iu

17 września 2013

gruszki gotowane w syropie

Gruszki lubię pod każdą postacią, surowe, pieczone czy właśnie gotowane. Już dawno planowałem przygotować deser z gotowanych gruszek, jednak nie znalazłem żadnego ciekawego przepisu, stąd sam zmajstrowałem swoją prostą recepturę ;)




składniki (4 porcje):
100 g cukru
4 duże gruszki
1 szklanka wody
1 szklanka soku z gruszek
100 ml syropu klonowego
sok z połowy cytryny
1 laska cynamonu
goździki

Gruszki obrać pozostawiając ogonki. Do garnka wlać wodę i sok z gruszek. Dodać syrop klonowy, cukier, sok z cytryny, laskę cynamonu, goździki i zagotować. Kiedy mieszanina zacznie wrzeć włożyć do niej obrane owoce. Całość gotować przez ok. 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie wyjąć gruszki i ustawić na talerzykach. Syrop gotować przez kolejne 15 minut na dużym ogniu do odparowania 2/3 jego objętości. Syropem polać ciepłe owoce i podawać.

Smacznego! :)










Akcja z gruszką w tle

8 komentarzy:

  1. mniam :] ja bym jeszcze dała nutkę brandy lub koniaku :]

    OdpowiedzUsuń
  2. ja polewam gruszki polewą czekoladową i gotuję z pomarańczami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, smakowite gruszki i piękne zdjęcia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gruszek nie lubię(no chyba, że te jeszcze twardawe i niezbyt słodkie ;) ), ale chodzi za mną coś takiego. Poproszę z dostawą do domu, może się przekonam i mi posmakują? :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Surowych mój żołądek nie toleruje, ale w każdej innej postaci lubię.
    Jak dodasz gałkę lodów, to biorę! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny deser, zdjęcia bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie mogę się powstrzymać i muszę to napisać :-)))
    Zdjęcia są przecuuuudne nie mogę od nich oderwać wzroku :-)))

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl