iu

27 września 2013

sernik z jabłkami i cynamonem...

Tym razem prezentuję przepis na genialny sernik z jabłkami, cynamonem i płatkami migdałowymi na kruchym spodzie. Przepis pochodzi z jakiejś starej gazety. Wyrwany, pożółkły, zachlapany - czas go gdzieś uwiecznić...


To ciasto polecam wszystkim, jest cudowne, pomijając kwestię walorów smakowych, trzeba powiedzieć, że zawsze jest wysokie i nie opada. No, chyba, że ktoś się bardzo postara :) Cynamon jak zawsze idealnie komponuje się z jabłkami, a kruche ciasto świetnie łączy się z masą serową. Do tego wypieczone i chrupiące płatki migdałów! CUDO! :)

ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
2 żółtka
1/2 szklanki cukru

masa:
1 kg mielonego twarogu
3 jajka
1 kostka masła
2 opakowania budyniu śmietankowego
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu

dodatkowo:
płatki migdałowe
3 jabłka

wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, żółtka, cukier i zagnieść. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Ciastem wylepić dno i brzegi natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy (26 cm).  

Do twarogu dodać cukier, masło i jajka. Dokładnie połączyć przy pomocy miksera. Na końcu dodać budyń (sam proszek, nie gotować z mlekiem!). Masę serową wyłożyć na ciasto w tortownicy.

Jabłka umyć, obrać przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Połówki jabłek wcisnąć w masę (jak na zdjęciach) i posypać płatkami migdałowymi. Piec w 180°C przez ok. 70 minut. Wystudzić i podawać (najlepiej następnego dnia).

Smacznego! :)











13 komentarzy:

  1. już sam opis sprawił, że zapragnęłam zrobić ten sernik, a gdy go zobaczyłam... mmm, mam pewność, że już niedługo pojawi się na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda :) Jakie wyrośnięte!

    OdpowiedzUsuń
  3. ten sernik wygląda cudownie, po prostu nic dodać nic ująć!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, takie połączenie mnie kręci. :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda! Dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda świetnie! W to, że jest pyszny nie wątpię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo u Ciebie też sernik! Serników nigdy nie za wiele:)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie mogę się napatrzeć!wyrafinowany deser jesieni.choć powiem,nietypowe to połączenie cynamonowych jabłek z serem:)

    m.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten sernik jest przepiękny! : )
    Wspaniale się prezentuje i bardzo zachęca do wypróbowania. : D

    OdpowiedzUsuń
  10. Pieczonego sernika z jabłkami jeszcze nie jadłam....wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  11. Za sernikami przepadam, ale jabłkowego jeszcze nie miałam przyjemności;) Świetny blog!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl