iu

24 września 2013

tosty francuskie Nigelli Lawson...

Ostatnio sporo u mnie ciast, ciasteczek i tortów, dlatego dziś, w przerwie od wypieków, prezentuję śniadanie na słodko ;)


Tosty francuskie znają chyba wszyscy. Jest to nic innego jak czerstwe pieczywo moczone w mieszance jajeczno-mlecznej i smażone. Można serwować je zarówno na słodko jak i na słono. Jak podają źródła (ciocia wszystkich internautów ;)) pierwsze wzmianki o tostach francuskich zawarte zostały w jednej z najstarszych książek kucharskich pochodzących z IV lub V wieku, Apicius. W recepturze mowa jest o namaczaniu w mleku, jednak nie ma informacji na temat wykorzystania kurzych jaj. 

Przysmak ten występuje pod nazwą Aliter Dulcia "inne słodkie danie". Natomiast w czternastowiecznym niemieckim przepisie tosty te określane są jako przysmak dla ubogich. Podobnie nazywany był w Danii, Szwecji, Norwegii oraz Finlandii. W angielskim przepisie pochodzącym z XV wieku pojawia się francuska nazwa "pain perdu" [zużyty chleb] sugerująca wykorzystanie pieczywa czerstwego. Termin ten przyjął się i używany jest obecnie we Francji, Belgii, Nowym Orelanie, Acadianie, Kongo a także w innych krajach, gdzie zastępuje się nim termin "french toasts'.

Jako ciekawostkę można potraktować również informację, iż różne źródła internetowe nazywają 28 listopada "Narodowym Dniem Tostów Francuskich", jednak nie jest jasne kiedy zostało to wymyślone i przez kogo.



składniki na 4 tosty:
60 ml mleka
2 jajka
4 łyżeczki cukru waniliowego
4 kromki czerstwego pieczywa (ja użyłem chałki)
20 g masła
50 g cukru

wykonanie:
Chałkę (lub inne pieczywo) pokroić w kromki. W płaskim naczyniu roztrzepać jako z mlekiem i cukrem waniliowym. W mieszance mleczno-jajecznej moczyć kromki przez kilka minut z każdej strony. Masło rozgrzać na patelni i układać pieczywo. Smażyć na niewielkim ogniu do uzyskania złotego koloru. Gotowe tosty podawać na talerzu posypane cukrem lub cukrem pudrem. 

Smacznego! :)







4 komentarze:

  1. dzisiaj zrobiłam grzanki ale jutro do śniadanka na pewno będą tosty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę zjeść takie cudne śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Niektóre przepisy Nigelli są cudowne! Pamiętam, jak kiedyś robiła tosty francuskie z malinami w środku nocy ;)

    Pozdrawiam,
    http://ewakuchennie.blogspot.com/
    https://www.facebook.com/pages/Ewa-Kuchennie/683595538318332

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl