iu

8 października 2013

chałka pełna czekolad

Dziś prezentuję kolejne śniadanie na słodko. Składniki i wykonanie zbliżone są do wcześniej opisanych tostów francuskich. Do tego śniadania również użyłem lekko czerstwego pieczywa, chałki oraz rogala i nadziałem je czekoladą a na koniec usmażyłem. Przysmak ten można podawać na śniadanie, ale chyba lepiej sprawdzi się jako podwieczorek, bo chyba za dużo w nim pustych kalorii jak na rozpoczęcie dnia. Chociaż z drugiej strony, czekolada ma w swoim składzie tak drogocenne kakao ;)


składniki:
świeże lub lekko czerstwe pieczywo
tabliczka czekolady słodkiej lub gorzkiej
jajko
masło do smażenia


Pieczywo pokroić w grube kromki. Naciąć z boku ostrym nożem i włożyć do środka kostkę/i czekolady (w zależności od wielkości kromki). Całość obtoczyć w roztrzepanym jajku. Masło rozgrzać na patelni i smażyć na nim kromki, aż czekolada stanie się płynna, a pieczywo nabierze złotego koloru. Podawać ciepłe. 

Smacznego! :)






11 komentarzy:

  1. Idealna na rozpustne weekendowe sniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo sprytne, a jakie pyszne! ;) świetny pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tam słodkie śniadania uwielbiam - dzień od razu jest lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dość, że pysznie to jeszcze tak pięknie u Ciebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ one smakowicie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ah oj powiedział - Krecik, cudne (też jestem fanka krecika i mam kubeczek ale z żabką i krtekiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobrze, że jestem w busie, bo od razu pognałabym do kuchni zrobić to rozpustne śniadanie :) drogocenne kakao zdecydowanie do mnie przemawia ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl