iu

17 października 2013

ciasto miodowe z orzechami laskowymi

Już dawno nie jadłem tak dobrego ciasta. No może nie aż tak dawno :P Ale to jest wyjątkowe. Bardzo wilgotne, miękkie, wypełnione mocno czekoladowym kremem i orzechami laskowymi po same brzegi. Wyśmienite! W sam raz na jesienne popołudnie :) 


ciasto:
250 g masła
150 g mąki pszennej
220 g miodu
150 g mielonych orzechów laskowych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka

Masło ucierać mikserem do białości, dodać miód i kolejno po jednym jajku. Mąkę połączyć z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodawać po łyżce do masy maślanej i miksować na najniższych obrotach. Tortownicę natłuścić, oprószyć bułką tartą i napełnić ciastem. Piec w 160ºC przez ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawić do wystudzenia.


krem:
200 ml śmietany kremówki 36%
100 g czekolady gorzkiej lub słodkiej
1 łyżeczka masła

Czekoladę połamać i rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Kremówkę podgrzewać w garnuszku aż do wrzenia, następnie dodać do czekolady i dokładnie połączyć. Ciepłą masę czekoladową wylać na wierzch ciasta i udekorować orzechami laskowymi. Schłodzić w lodówce. Podawać.


dodatkowo:
orzechy laskowe prażone w piekarniku

Smacznego! :)












25 komentarzy:

  1. zapowiada się pysznie :) niech no tylko dostanę orzechy od dziadka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędne;) bardzo ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda! Aż nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam orzechy laskowe. Na jesień ciacho idealne - biorę całe ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ pychota... Teraz nabrałam ochoty na orzechy...

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciasto! Ja też mam miseczkę wyłuskanych już orzechów laskowych które czekają na jakiś wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. miodowe ciasta są syper pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pełne miodu i orzechów. To co tygryski lubią najbardziej. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Miód i orzechy to cudowne połączenie, ale nie wiem czy moje orzechy dotrwałyby do ciasta, obawiam się, że pożarłabym je wcześniej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. genialne ciasto, takie cuda serwujesz, że chyba przestanę tu zaglądać :)) cały dzień chodzą za mną potem Twoje zdjęcia
    REWELACJA! uwielbiam ciasta na miodzie i orzechy uwielbiam, super!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak patrze na to ciasto to aż się uśmiecham :D to takie spełnienie moich wszystkich smakowych fantazji:D piękne ciastuszko.. niby ciasto z kremem na wierzchu posypane orzeszkami a ja tu sie tak rozmarzyła hehe :D musze sobie to zapisać.. i zrobić bo mi nie da spokoju :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Miód, czekolada, orzechy... Smaki najlepsze a najlepszych :)

    OdpowiedzUsuń
  12. nawet nie wątpię w to, że było pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. orzechowe i to bardzo! już je uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem po raz pierwszy na tym blogu ale już wiem, że będę częśtym bywalcem:) jestem zachwycona:) zdjęcia fantastyczne a ciasto mega kuszące i smakowite:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też Marta i też jestem tu pierwszy raz i też mam podobne odczucia :) ciasto wpisane na listę "must-bake" :)

      Usuń
    2. Dziękuję Marta i Alannah :) zapraszam do częstych odwiedzin i pieczenia :)

      Usuń
  15. Genialny wypiek! : )
    Smaki idealnie pasują, a ciasto przepięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ta warstwa kremu na wierzchu wygląda bardzo intrygująco ;).
    Pyszne ;).

    OdpowiedzUsuń
  17. Człowieku, od pół godziny oglądam bloga i mam ślinotok. Rany, świetna robita! Gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
  18. scukrzony miód mogę dodać? wtedy w jakiej postaci? rozpuścić w rondelu da się czy może scukrzony wprost do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej kiedy jest płynny, dlatego lepiej go rozpuścić :)

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl