iu

4 października 2013

tarta z gruszkami...

Było szybkie ciasto z gruszkami, były gruszki gotowane na słodko w syropie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Tym razem gruszki połączyły się z kruchym ciastem. Dziś  przedstawiam Wam rodzaj tarty z gruszkami. Jest o tyle łatwa, że do jej przygotowania, nie potrzebna jest specjalna forma do tarty, wystarczy Wam zwykła tortownica lub nawet miska :) 


ciasto:
230 g mąki
140 g zimnego masła
3 łyżki cukru
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego

gruszki:
4 - 5 gruszek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu

wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i wymieszać aż powstanie kruszonka (ja używam widelca). Na koniec dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce.
Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki. Przełożyć do miski i wymieszać z cukrem i cynamonem. 

Ciasto rozwałkować (najlepiej na papierze do pieczenia, łatwiej będzie przenieść na blachę), zaznaczyć na nim okrąg (od tortownicy) i ułożyć na nim gruszki. Resztę ciasta zawinąć wokół gruszek pozostawiając "otwarte" od góry. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec przez ok. 50 minut. Ostudzone ciasto przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego! :)  









Akcja z gruszką w tle

7 komentarzy:

  1. u mnie dzisiaj sama gruszka z pysznym twarożkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny sposób na gruszkową tarte. Wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczna :) Musiała smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pomysłowo :) wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. gruszki są teraz takie pyszne, ale mi narobiłeś ochoty na taką tartę
    zdjęcia cudowne i takie apetyczne!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl