iu

17 listopada 2013

flapjack...

Dziś prezentuję coś małego, prostego, szybkiego w przygotowaniu i zdrowego. Coś idealnego na typową Gloomy Sunday, którą mam dziś za oknem :D 



"Flapjack" w USA to rodzaj cienkiego naleśnika. W Anglii tym terminem określa się ciągnący wypiek pocięty na prostokąty lub batoniki, najczęściej wypiekane z płatków owsianych z dodatkiem brązowego cukru i złotego syropu. U mnie flapjack przybrał formę muffinek :) 


składniki:
300 g masła
4 łyżki syropu klonowego lub miodu
350 g płatków owsianych
200 g brązowego cukru
50 g kakao

wykonanie:
Masło i syrop klonowy rozpuścić w niewielkim rondlu na małym ogniu, uważać aby mieszanka nie zagotowała się. W dużej misce wymieszać płatki, kakao i cukier. Rozpuszczone masło wlać do płatków i dokładnie połączyć. Gotową masę przełożyć do formy na muffinki, docisnąć do dna i wyrównać wierzch. Piec w 150°C przez ok. 25 minut, aż stężeje. Po upieczeniu zostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Podawać.

Smacznego! :)  







12 komentarzy:

  1. Jakie urocze ! :D No masz racje idealne na taką Niedzielę !

    OdpowiedzUsuń
  2. no w formie muffinek to jeszcze nie widziałam! sosnowy flapjack!

    OdpowiedzUsuń
  3. kojarzy mi się z przysmakiem mojego dzieciństwa czyli szyszkami. Z płatkami owsianymi musi być równie dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja!!!Od razu jutro zrobię!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smakowicie! : )
    Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie "ulepek", ale jak apetycznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I na gloomy thursday też dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na płatkach - moje ulubione :) Zdrowa słodycz <3

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl