iu

8 listopada 2013

tort chałwowy...

Już dawno nie piekłem tortów, więc upiekłem :D Jest cudowny. Czekoladowe ciasto idealnie łączy się z masą chałwową, której słodycz przełamuje kwaskowy smak czarnych porzeczek, polecam! :)




składniki na 1 spód:
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao

masa:
400 g masła
400 gram chałwy

dodatkowo:
kawa
dżem z czarnej porzeczki
100 g gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

wykonanie:
Białka ubić na sztywno. Dodać stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku. W misce wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao. Mieszankę dodawać stopniowo do ubitej masy. Całość przelać do tortownicy posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec w 180°C przez 30 minut. Wystudzić. Upiec drugi placek. 

Masło utrzeć mikserem na gładką, białą masę. Chałwę pokruszyć w palcach i stopniowo dodawać do ucieranego masła. Dokładnie połączyć. Gotową masę schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. 

Zaparzyć filiżankę kawy i ostudzić. Następnie nasączyć nią wystudzone blaty ciasta. Na dolny blat wyłożyć cienką warstwę dżemu porzeczkowego, następnie schłodzoną masę chałwową. Przykryć drugim blatem, który od spodu posmarować dżemem. Górę oraz boki tortu przykryć pozostałą masą. Całość można udekorować startą tabliczką czekolady. Schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Podawać.

Smacznego! :) 












14 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :) Chcę taki na urodziny ! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. cudne zdjęcia w pięknym klimacie

    OdpowiedzUsuń
  3. Chałwa i porzeczki... Musiał być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie ! Ten krem chałwowy strasznie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Za ten tort bym dużo zrobił. :> 400g chałwy. ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyyszny... Jak ja kocham chałwę! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zwykle piękne zdjęcia.;)
    Uwielbiam chałwę, a tu tyle kremu ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekłam kiedyś podobny, jest absolutnie znakomity! Pięknie u Cienie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda cudownie ! A jaki musiał być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. przepraszam za określenie, ale to wprost niebo w gębie! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Piekne zdjecia!
    Tort wyglada nieziemsko :)
    Jedynie do czego moge sie przyczepic, to maslo w kremie. Mysle, ze z powodzeniem mozna je zastapic ubita kremowka :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Z chałwą i porzeczką extra, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl