iu

3 stycznia 2014

babeczki szampańskie z kremem z białej czekolady

Dziś kolejna okrągła okazja do świętowania, ponieważ jest to SETNY post na blogu! W sumie to niewiele przez ponad rok prowadzenia. Jednak z drugiej strony, upiec i przygotować 100 ciast, deserów itp... Trochę się tego uzbierało, a przecież ktoś  musi to jeść na bieżąco :) 


ciasto:
200 g mąki pszennej
30 ml oleju
2 jajka
30 ml szampana
60 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę. W drugim naczyniu utrzeć żółtka z cukrem, dodawać mąkę, proszek do pieczenia, olej i szampan. Na koniec dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać przy użyciu łyżki. Ciasta będzie dużo, powinno być lekkie i puszyste. Na dno formy do muffinek wyłożyć po 1 łyżce ciasta, następnie łyżkę wystudzonego budyniu i ponownie łyżkę ciasta. Muffinki piec w 180°C przez około 30 minut. Studzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

nadzienie:
125 ml mleka
2 żółtka
2 łyżki cukru
120 ml szampana
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Mleko podgrzewać do zagotowania. W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem, dodawać mąkę pszenną, ziemniaczaną i szampan. Po dokładnym połączeniu składników przelać mieszankę do gotującego się mleka i mieszać energicznymi ruchami. Podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia masy. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

krem:
250 ml kremówki 36%
200 g białej czekolady

Kremówkę podgrzewać na małym ogniu, dodać połamaną na cząstki czekoladę i mieszać do otrzymania gładkiej masy. Całość wystudzić, odstawić do lodówki aż lekko zgęstnieje. Wyjąć z lodówki i ubić mikserem na sztywno. Babeczki dekorować kremem przy użyciu rękawa cukierniczego. 

Smacznego! :)

Podwajając porcję upiekłem dodatkowo ciasto w tortownicy (piekłem przez ok. 60 minut w 180°C). Wierzch ciasta pokryłem kremem i wiórkami z białej czekolady.








21 komentarzy:

  1. Gratuluję ! A babeczki mnie chyba najbardziej oczarowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Mi też się bardziej podobają niż ciasto :D

      Usuń
  2. W końcu przełamałeś się do tylki. :P
    Gratulacje 100 wpisów, czekam na kolejne i zapraszam do siebie za 6 dni bo będę świętował 300 postów, czyli tradycyjnie torcik z tej okazji. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie do tylki, tylko do tego worka zamiast rękawa :D ale i tak mi bokiem wylatywał krem, muszę to przećwiczyć jeszcze kilka razy :D

      Usuń
  3. Gratulacje 100 wpisu! Muffinki -doskonałe! Robiłam bardzo podobne rok temu na Sylwestra :) http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/2013/01/muffinki-szampanskie_9655.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A bo zapomniałem dodać skąd brałem przepis! już zmieniam :)

      Usuń
  4. Najlepszego w nowym roku :D Babeczki wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak najwięcej setnych postów :)
    Babeczki są idealne, aż zgłosiłabym się na ochotnika do próbowania tych deserów i wypieków :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wzajemnie :D a chętnie bym się podzielił, ale już znikły :P

      Usuń
  6. Muffinki wyglądają niesamowicie!
    Gratuluję rocznicy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zarówno ciasto jak i babeczki są po prostu do schrupania! Wpraszam się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Setny post ?! Wow gratuluję :) ! Nic dziwnego, że jest i szampan ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniała okazja do świętowania :) zdjęcia jak zwykle mnie urzekają !
    wszystkiego dobrego na Nowy Rok!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i Tobie również wszystkiego co dobre :)

      Usuń
  10. Babeczki wyglądają przepięknie
    Jestem fanką slodyczy w każdym wydaniu,ale najbardziej jednak przekonują mnie do siebie domowe wypieki,
    mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. jak dla mnie bomba! Wyglądają na takie delikatne, rozpływające się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl