iu

28 stycznia 2014

pączki hiszpańskie

Karnawał trwa. Co prawda tłusty czwartek jeszcze daleko przed nami, ale na pączki i tak można skusić się już teraz. Dlatego dziś przepis na wyśmienite hiszpańskie lub wiedeńskie pączki, czy jak kto woli, gniazdka. Są delikatne, lekkie i puszyste. Wykonane z ciasta ptysiowego, czyli parzonego, które następnie jest smażone.


składniki (ok. 20 sztuk):
150 g mąki pszennej
250 ml wody
60 g masła
3 jajka

W rondelku zagotować wodę z masłem na małym ogniu. Po zagotowaniu zdjąć z palnika, dodać mąkę i dokładnie mieszając drewnianą łyżką, dalej podgrzewać. Ciasto powinno być gęste, jednolite i odchodzić od rondelka. Uważać żeby nie przypalić. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 

W tym czasie z papieru do pieczenia wyciąć ok. 20 kwadratów o boku ok. 8-10 cm. Następnie ołówkiem narysować na nich okręgi. Papierki ułożyć na blasze i posmarować olejem.


Ostudzone ciasto umieścić w misie miksera i ucierać na wolnych obrotach dodając po jednym jajku. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskać na natłuszczone, papierowe kwadraciki. Tłuszcz do smażenia rozgrzać w garnku do 175°C*. 



Pączki wkładać do garnka razem z papierkiem skierowanym ku górze, papier sam odklei się od ciasta, wtedy należy go ostrożnie wyjąć i odłożyć. Pączki smażyć na złoty kolor z obu stron. 


lukier:
150 g cukru pudru
1 łyżka rumu
1 łyżka wody
tłuszcz do smażenia

Cukier puder wymieszać z wodą i rumem. Ostudzone pączki lukrować i podawać.

Smacznego! :) 


* jeśli nie macie termometru, przeprowadźcie próbę temperatury wrzucając kawałek ciasta. Jeśli zacznie skwierczeć i szybko wypłynie na powierzchnię tłuszczu, można smażyć.

Przepis pochodzi z Domowych Wypieków







45 komentarzy:

  1. U mnie zwane są ''gniazdkami'' ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam je! :) robiłam w zeszłym roku i zniknęły momentalnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skąd ja to znam :D u mnie tak samo, w kilka minut już ich nie było :D

      Usuń
  3. W dzieciństwie kupowałam je po drodze do szkoły :), właśnie lukrowane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudowne są takie wspomnienia z dzieciństwa, też lubię do nich wracać :)

      Usuń
  4. wyglądają jak z najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ale dużo im jeszcze brakuje do cukiernianych :D muszę poćwiczyć z ich ksztatłem :D

      Usuń
  5. Oooo jak ja lubię! ale nigdy ich nie robiłam, za to dziś właśnie rano miałam na nie taką ochotę, że sobie kupiłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zasadzie robiłem je pierwszy raz, ale też je uwielbiam :)

      Usuń
  6. Moich gniazdek już nie ma, były takie dobre :) Ślicznie wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  7. to moje ulubione pączki - chyba dziś zrobię, ale chyba z podwójnej porcji ciasta żeby nie zabrakło :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam gniazdka! ale mi narobiłeś ochoty na coś pysznego! :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Delikatne, puszyste i ten lukier! A do tego tak...pysznie sfotografowane:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. słyszałam o nich, ale nigdy nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Baardzo je lubię, koniecznie z lukrem<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, z lukrem są wyśmienite, szczególnie jeśli lukier ma dodatek rumu :)

      Usuń
  12. znam, lubię, robię, Twoje piękne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam "gniazdka", sama jednak jeszcze nie próbowałam ich zrobić. Twoje wyglądają fantastycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem musisz zrobi je jak najszybciej! :)

      Usuń
  14. Odpowiedzi
    1. Nieskromnie powiem, że nie tylko tak wygląda :D

      Usuń
  15. U mnie też są to gniazdka i w przyszłym tygodniu na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam!!! :) zjadłabym nawet o tej porze:D

    OdpowiedzUsuń
  17. Są po prostu przeurocze :) ! Spróbuję je zrobić ale mam wątpliwości czy wyjdą tak piękne :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejsze żeby smakowały! :)

      Usuń
  18. Przepyszne ciasteczka, można rzec idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. jakie kształtne! w sumie... od lat takich nie jadłam, trzeba nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to zabieraj się do smażenia :)

      Usuń
  20. Wielkie uznanie za piękne zdjęcia i śliczne pączki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za te miłe słowa :)

      Usuń
  21. Odpowiedzi
    1. Miło mi to słyszeć, dziękuję :)

      Usuń
  22. Piękne zdjęcia. Nawet za bardzo, bo od razu nabrałam ochoty na takie oponki. Szkoda, że nie pohamowałabym się i na jednej by się nie skończyło. Wyglądają naprawdę smacznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, mamy karnawał, więc wyzbywamy się wszelkich oporów :D

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl