iu

7 stycznia 2014

sernik miodowy z orzechami

Dziś przepis na złote szaleństwo! Sernik z miodem na spodzie z biszkoptów. Prezentuje się świetnie, a do tego nieziemsko smakuje. Dla mnie idealny :) Jestem z niego jeszcze bardziej dumny, bo to mój autorski przepis! :) 


spód:
250 g pokruszonych podłużnych biszkoptów
150 g rozpuszczonego masła

Masło rozpuścić na małym ogniu. Biszkopty pokruszyć, najlepiej przy pomocy blendera i połączyć dokładnie z masłem. Otrzymaną mieszanką wyłożyć dno i boki (natłuszczonej i oprószonej bułką tartą) tortownicy o średnicy ok. 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez ok. 8 minut. Wyjąć i wystudzić.


masa serowa:
660 g twarogu
250 g mascarpone
50 ml płynnego miodu
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
4 jajka

Twaróg ucierać mikserem z mascarpone, cynamonem i mąką na najniższych obrotach przez ok. 5-7 minut. Dodać cukier, nadal miksując, wbijać kolejno jajka. Każde następne dopiero, gdy masa będzie jednolita. Na koniec wlać miód i miksować jeszcze przez 2 minuty. Całość wylać na upieczony, biszkoptowy spód. Wstawić do piekarnika i piec w 170°C przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 135°C i piec przez kolejne 90 minut. Po upieczeniu całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc.

polewa miodowa:
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka rumu
1 szczypta cynamonu
orzechy włoskie do dekoracji

Następnego dnia przygotować polewę. Miód rozpuścić z cukrem i cynamonem na małym ogniu. Podgrzewać aż płyn lekko zbrązowieje. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, dodać rum i wymieszać. Ciepłym syropem polać schłodzony sernik. Wierzch ciasta udekorować połówkami orzechów włoskich.

Smacznego! :)





38 komentarzy:

  1. Wow prezentuje się bosko!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pełna podziwu ! Twoje wypieki są genialne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To miłe, dzięki :) Ja lubię Twoje śniadania :)

      Usuń
  3. faktycznie prezentuje się przepysznie :)
    a mnie jak zwykle zdjęcia uwodzą, śliczne są!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo :) Czekam na nowe przepisy na blogu :)

      Usuń
  4. fantastyczny :) wygląda doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm... wygląda smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Okropny jestes! Toz przed swietami trza bylo lansowac takie przepisy :D
    Teraz nie mam czasu na pieczenie :(
    Moge jedynie pogratulowac pomyslu :) Serniczek wyglada wysmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety przed świętami byłem zajęty typowo świątecznymi wypiekami i dopiero w Nowym Roku mnie oświeciło :)

      Usuń
  7. Rzeczywiście.. z takie 'dziecka' to można być, a nawet trzeba być dumnym! :) Wygląda przecudnie! Wręcz przykład wzorcowego serniczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :) sam się zdziwiłem, że wyszedł tak dobrze, jak wyjąłem go z pieca to powiedziałem sobie pod wąsem: "Jak Księżyc w pełni" :D

      Usuń
  8. Cudo :)! Czy jak z miodem to liczy się jako lekarstwo ;)? Bo tego mi akurat trzeba :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, pewnie, że się liczy! Nic tak nie poprawia samopoczucia jak miód i ciasta :)

      Usuń
  9. Jest niewiarygodnie foremny, mistrzowska robota! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Najlepsze jest to, że wcale nie siedziałem nad nim zbyt długo, sam tak wyszedł :)

      Usuń
  10. Oh widzę, że nie tylko ja pałam miłością do serników:) Zrobiony jak Twój, na miodzie ma szlachetny smak, a każdy kęs rozpływa się w ustach...

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bajecznie! :) Wręcz idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda tak, że zaraz chciałabym go zjeść!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy jeszcze nie jadłam sernika z dodatkiem miodu. Wygląda wspaniale. Bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam sprawdzić bo miód to dobry dodatek sernika i nie tylko :D

      Usuń
  14. Puszysty i pięknie się prezentuje!
    Jestem ciekawa tej polewy miodowej bo takiego nie miałam jeszcze okazji spróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaki to fantastyczny pomysł miodowy sernik i ileż możliwości zmiany smaku. Rodzaje miodu są przecież tak różne smakowo. Przepiekne zdjęcia, a sernik wprost idealny z tym rancikiem to jak wzór z Sèvres.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  17. zmiażdżyłeś mnie tym sernikiem!

    OdpowiedzUsuń
  18. Trafiłam na Twojego bloga dzięki temu, że skomentowałeś mój sernik. Nie ukrywam, że "kupiłeś mnie" swoim sernikiem i zdjęciami :) Z przyjemnością będę do Ciebie zaglądać. Pozdrawiam Cię ciepło. Kasia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! :) Ja czekam na kolejne słodkości u Ciebie! :)

      Usuń
  19. prezentuje się niesamowicie urodziwie! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Smakowity i bardzo dopracowany serniczek:))

    OdpowiedzUsuń
  21. Właśnie odkryłam Twojego bloga i chyba mam zajęcie na kolejne kilka godzin!!! A ten sernik - boski! Całe szczęście, że właśnie stygnie mój sernik czekoladowy, bo chyba nie dałabym rady przejrzeć wszystkich przepisów bez czegoś słodkiego:) pozdrawiam z Doliny smaków.

    OdpowiedzUsuń
  22. Właśnie upiekłem. Jutro zobaczymy, jaki wyszedł ;). Jeśli wszystko będzie ok, to na pewno pojawi się na blogu (rzecz jasna z linkiem do źródła przepisu :))

    OdpowiedzUsuń
  23. Zrobiony! :)
    http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2016/02/sernik-oblany-miodem.html

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl