iu

15 stycznia 2014

szybkie tiramisu


Ten deser gości u nas w domu już od kilku lat i należy do tych, które znikają w zawrotnym tempie. Nie ma nawet najmniejszej szansy żeby zostało coś na następny dzień. Jest tak pyszny, że nie można oderwać się od jedzenia! Jest to też dobry sposób na coś słodkiego, kiedy okazuje się, że za godzinę będziecie mieli gości.

składniki:
250 g serka mascarpone 
50 ml amaretto lub rumu
2 jajka
3 łyżki cukru
2 kopiaste łyżeczki kawy
kilka biszkoptów*
kakao

Kawę zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać alkohol i wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mascarpone i dalej miksować. Z białek ubić pianę; pod koniec ubijania dodać jedną łyżkę cukru. Pianę dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji. Biszkopty namoczyć w kawie i układać na dnie pucharków. Biszkopty oprószyć kakao i polać kilkoma łyżkami kawy. Na biszkopty wyłożyć krem, wyrównać, oprószyć kakao i polać kawą. Wykonać tak kilka warstw do napełnienia pucharków, ostatnią powinien być krem. Przed podaniem całość mocno oprószyć kakao. Podawać schłodzone.

Smacznego! :)





20 komentarzy:

  1. Uwielbiam tiramisu ! To jedno z najlepszych deserów na świecie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tiramisu zawsze trzeba robić z podwójnej porcji, bo wszyscy chcą dokładkę i nie da się nic zostawić na później :) Świetnie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Święta prawda! za każdym razem to samo, nie można się odkleić od niego :D

      Usuń
  3. Ja z moim M tiramisu nigdy nie odmówimy, to jeden z naszych ulubionych deserów:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie przepisy lubię najbardziej. Miewam czasem niezapowiedzianych, miłych gości, których chciałabym podać coś pysznego. Doskonale ten przepis pasuje do moich ostatnich poszukiwań. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wzorowe :) jestem Twoim niezapowiedzianym gościem i wpraszam się na pucharek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na ile porcji jest ten przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z resztek jakie znalazłem w domu wyszły trzy porcje :)

      Usuń
  7. uwielbiam Tyrającego Misia, ale Twoje zdjęcia to jak z "Plotkary" jak poprawnie prezentować najlepszy deser świata - pucharek, tacka, łyżeczka. Czy to aby nie lekki przerost formy nad treścią ?

    OdpowiedzUsuń
  8. tak szlachetnie podane :) nie dziwne że znikają w mgnieniu oka... cudne i wyśmienite!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy jest możliwość, by zamienić amaretto/rumu na jakiś inny alkohol? A tak na marginesie: tiramisu prezentuje się wyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że jest taka możliwość, to tylko jeden z przykładów, reszta zależy od upodobań :)

      Usuń
  10. Upewnię się tylko - cukier, o którym mowa w przepisie, to cukier puder, prawda? Czy zwykły biały?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl