iu

19 stycznia 2014

tort czekoladowy Bożeny Sikoń

Tort czekoladowy to nic nadzwyczajnego, ciasto dosyć popularne. Jednak w tym przepisie najważniejsze jest wykończenie i dekoracja, która robi naprawdę dosyć duże wrażenie i jest bardzo efektowna. 


biszkopt:
90 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
80 g cukru
4 jajka

Białka ubić na sztywną pianę (na największych obrotach), pod koniec dodawać stopniowo cukier. Zmniejszyć obroty miksera, wbijać po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać, przesiać i stopniowo dodawać do ubijanej masy. Ciasto przelać do, natłuszczonej i oprószonej bułką tartą, tortownicy o średnicy ok. 20 cm. Biszkopt piec w 160°C przez ok. 40 minut (ja piekłem dłużej). Po upieczeniu biszkopt wraz z formą wyjąć z pieca i upuścić na podłogę lub stolnicę z wysokości ok. 50 cm. Ponownie wstawić do piekarnika i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Całkowicie ostudzony biszkopt wyjąć z tortownicy i przekroić na trzy blaty. 

krem:
150 g gorzkiej czekolady
250 ml kremówki 36%
20 g cukru
białka z 2 jaj

W jednej misce ubić białka z cukrem na sztywną pianę. W drugim naczyniu ubić kremówkę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miska nie powinna dotykać wody). Lekko przestudzić i dodać do niej łyżkę ubitej piany i dokładnie wymieszać. Resztę ubitych białek połączyć z kremówką, a następnie dodawać stopniowo do czekolady cały czas mieszając. Połączyć do uzyskania jednolitej masy. 
Przyrządzić syrop do nasączenia blatów. Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia, gotować przez ok. 10 minut, aż lekko zgęstnieje. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić i dodać kawę oraz rum. Wymieszać. 

Na dno tortownicy ułożyć dolny blat biszkoptu i nasączyć 1/3 syropu. Na ciasto wyłożyć 1/3 masy czekoladowej, przykryć środkowym plackiem biszkoptu, który nasączyć połową pozostałego syropu. Wyłożyć kolejną część kremu, pozostawiając połowę do wykończenia. Na Całość przykryć ostatnim biszkoptem, nasączyć i pokryć czekoladowym musem. Część zostawić na pokrycie boków. Schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut.Schłodzony tort wyjąć z tortownicy, boki pokryć cienką warstwą kremu. 

syrop:
100 ml wody
100 g cukru
2 łyżeczki kawy
1 łyżka rumu

dodatkowo:
200 g gorzkiej czekolady
zamrożony kafelek terakoty lub glazury

Kilka godzin przed rozpoczęciem przygotowania ciasta, kafelek umieścić w zamrażarce na kilka godzin.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Kafelek ułożyć na stolnicy. Na mocno schłodzoną płytkę wylać część czekolady i przy użyciu szerokiego noża błyskawicznie rozsmarować cienki, podłużny prostokąt. Czekolada powinna szybko zastygnąć. Od razu, energicznym ruchem zeskrobać płat czekolady i obłożyć nim bok tortu, lekko docisnąć i zagiąć wystającą część na górę ciasta (wcześniej warto schłodzić dłonie w bardzo zimnej wodzie). Czynność powtórzyć i obłożyć pozostałą część boku tortu. Resztę czekolady, wykorzystać do dekoracji wierzchu również rozsmarowując na kafelku. Układać koliście. Gotowy tort wstawić na ok. 5 minut do zamrażarki a następnie schłodzić w lodówce. Nóż przed pokrojeniem tortu dobrze jest rozgrzać zanurzając we wrzątku.

Smacznego! :) 




40 komentarzy:

  1. Czekoladowa rozpusta ... pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dekoracja ,hm...gratuluję ,cudo!.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dekoracja giganciarska! Na torty to ja łasa jestem, szczególnie te wilgotne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędny! Ostatnie zdjęcie powala;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, wygląda obłędnie! : )
    Niezwykle eleganckie ten Twój tort!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow! brawo za wykończenie! Aż szkoda takiego kroić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście szkoda było mi go kroić :D mogłem zamrozić i trzymać na wystawie :D

      Usuń
  7. faktycznie dekoracja ma duże znaczenie, efekt wow uzyskany :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze zastanawiałam się jak zrobić taką dekorację! ;) Tort wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda fenomenalnie, muszę kiedyś zrobić taką dekorację z czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, zazdroszczę talentu do dekorowania:) Jestem pod wrażeniem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to chyba moje pierwsze takie szaleństwo z dekoracją :)

      Usuń
  11. robiłem ten tort. jest pyszny. Twój wygląda bosko! Mnie taki nie wyszedł - nieźle musiałem poćwiczyć aby wyczuć moment odpowiedniej konsystencji płatów czekolady.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi też smakował, batdzooo. z tą czekoladą to rzeczywiście trudne, ale ryzyk fizyk, albo wyjdzie albo nie :D

      Usuń
  12. Odpowiedzi
    1. hehe, czasem trzeba, a jak jest okazja to można zaryzykować :D

      Usuń
  13. Wygląda świetnie. Muszę się przyznać, ze robiłam ten tort i poległam na wykonaniu dekoracji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to rzeczywiście niełatwe zadanie, ale jakoś się udało :)

      Usuń
  14. WOW! Na prawdę robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Perfekcyjny aż mnie skęca z zazdrości ;) bo tak nie potrafię [ryczę w poduchę].
    Pokłony składam.

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Tort rewelacyjny, na pewno bym nie dała rady z dekoracją.:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo efektowny i zapewne smaczny. Gratulacje za piękne zdjęcia. Ja jakoś do przepisów Pani Bożeny nie mam szczęścia. Próbowałam zrobić biszkopt orzechowy i poległam (2 razy).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) jeśli nie udało się dwa razy, to znaczy, że trzeba spróbować raz jeszcze :)

      Usuń
  18. Super, uwielbiam czekoladę, piękne wykończenie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. No cóż, zaiste dekoracja a więc i tort to czekoladowa boskość. Nie mam nic więcej do dodania ;-)

    OdpowiedzUsuń
  20. co tu mogę napisać. Może, dobrze że nie mieszkam z Toba, pewnie ważyłabym ze 100 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. E tam, przydałby się ktoś kto by to wszystko zjadał bez mrugnięcia okiem :P

      Usuń
  21. Ja się zgłaszam na ochotnika :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Pycha! ♥♥ Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Tort rozpustny, a dekoracja mistrzowska!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl