iu

18 lutego 2014

ciasteczka linzer

Witajcie. Dzisiejszy post poświęciłem szalenie uroczym i cudownym ciasteczkom Linzer... 


Smakołyki te pochodzą z austriackiego miasta Linz i są małą pochodną słynnego Linzer Torte. Wykonuje się je zwykle z kruchego cista z dodatkiem mielonych orzechów laskowych lub migdałów. Uroku dodają im charakterystyczne "okienka" w górnej warstwie, które wypełnia się dżemem i pokrywa cukrem pudrem. Ciasteczka te zwykle wycina się dwoma różnymi foremkami - większą i mniejszą, jednak można wycinać je również specjalną wykrawaczką.

składniki na ok. 25 sztuk
160 g mąki pszennej
125 g mielonych orzechów laskowych
100 g schłodzonego masła
50 g cukru pudru
skórka otarta z połowy cytryny
szczypta cynamonu
1 żółtko

Składniki umieścić w misce i szybko zagnieść. Gotowe ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. Zimne rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Zdjąć górny arkusz i wykrawać foremką ciastka. Z połowy serduszek przy pomocy noża wyjąć "okienka". Piec w 180ºC przez ok. 10 minut, na lekko złoty kolor. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 

dodatkowo:
dżem truskawkowy, malinowy lub z czarnej porzeczki
cukier puder to posypania

Dżem utarłem w blenderze, aby miał jednolitą, gładką konsystencję i nie było owocowych grudek. Przełożyć do rondla i podgrzewać przez 5-10 minut aż lekko zgęstnieje. 
Ciasteczka z "okienkiem" oprószyć cukrem pudrem. Na pozostałe (bez otworów) wyłożyć niewielką ilość lekko przestudzonego dżemu i przykryć je tymi z cukrem pudrem. Lekko docisnąć i odczekać kilka minut aż się skleją. 

Smacznego! :) 









20 komentarzy:

  1. Zrobię za rok na Walentynki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo je lubię szczególnie z dżemem malionowym:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wyglądają i na pewno pysznie smakują :)
    A mnie totalnie zauroczył ten talerzyk :)

    OdpowiedzUsuń
  4. urocze, w sam raz do pochrupania przy herbacie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasteczka przecudne, ale najbardziej zachwyciły mnie talerzyk i filiżanka<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Trochę staroświeckie w tej stylizacji, ale i tak pewnie większość bym pożarła, bo wyglądają rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasteczka są przeurocze! *.*
    I zdjęcia jakie ładne!
    Pełny profesjonalizm. : ))

    OdpowiedzUsuń
  8. piękne, słodkie (nie tylko smakowo, ale i wyglądowo), pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. chyba sie przeprowadzę do Austrii, bo uwielbiam ich kuchnię ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Po prostu idealne! Porywam kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Troszkę pracochłonne, ale są takie urocze, że warto :)

    OdpowiedzUsuń
  12. są piękne, przesłodkie, mmm aż zrobię je w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie urocze. :) + świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl