iu

4 lutego 2014

tarta mocno pomarańczowa

Paczka herbatników zachomikowana gdzieś w szafce, trochę mascarpone, dwie pomarańcze i tak powstało drugie już, autorskie, ciasto! :) Może i nie wygląda jakoś rewelacyjnie, ale jest dosyć dobre. Pamiętajcie tylko żeby pomarańcze przed karmelizowaniem obrać ze skórki. Ja zapomniałem i wyszły trochę gorzkie.


spód:
250 g herbatników korzennych
100 g roztopionego masła
skórka otarta z połowy pomarańczy

krem:
250 g serka mascarpone
250 ml kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy

wierzch:
50 g masła
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 pomarańcze

wykonanie:
Herbatniki zmielić na drobny pył przy użyciu blendera, dodać skórkę otartą z połowy pomarańczy, połączyć z roztopionym masłem i dokładnie wymieszać. Powstałą masą wyłożyć dno i boki formy do tarty (natłuszczonej). Spód piec w 180°C przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.

W tym czasie przygotować krem. Kremówkę ubijać na wolnych obrotach miksera aż zgęstnieje. Serek mascarpone utrzeć z cukrem, pod koniec dodać sok wyciśnięty z połowy pomarańczy. Do mascarpone dodać ubitą kremówkę i dokładnie wymieszać. Krem wyłożyć na wystudzony spód korzenny. Schłodzić w lodówce.

Pomarańcze obrać ze skórki i pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić masło z cukrem. Ułożyć pomarańcze i smażyć przez ok. 10 minut z każdej strony aż nabiorą lekko złotego koloru. Przełożyć na talerz i całkowicie wystudzić. 

Ciasto wyjąć z lodówki, udekorować ostudzonymi, karmelizowanymi pomarańczami. Na wierzch można otrzeć skórkę z pomarańczy.

Smacznego! :)






33 komentarze:

  1. Zapraszam na konkurs Walentynkowy
    http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/2014/02/konkurs-walentynkowy-z-nagrodami.html
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepięknie się prezentuje Twoja tarta!

    OdpowiedzUsuń
  3. "nie wygląda jakoś rewelacyjnie" - mhmmm... wygląda bosko! gdybym tylko miała mascarpone w lodówce robiłabym bez wahania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem na co czekasz? Leć do sklepu i piecz :D

      Usuń
  4. Oj chodzi za mną coś mocno pomarańczowego ;-) zapachniało mi, poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie nie zgodzę się zupełnie - wygląda rewelacyjnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. "...ale jest dosyć dobre" - w takim razie na pewno jest pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mocno pomarańczowa, więcej mi nie trzeba, nie mam teraz dużo czasu na pichcenie, ale chociaż pomarańcza sobie zakupię :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysł, bo to bardzo pozytywnie nastrajające owoce :)

      Usuń
  8. ależ ona wygląda zachwycająco :) czuję jej smak!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! Takiej tarty jeszcze nie jadłam, ale to się niebawem zmieni ! :) Prezentacja na 5 to i smak podejrzewam, że taki sam będzie :))))
    Do takiego ciastka idealnie będzie pasowała dobra kawa,zapraszam też do siebie w wolnej chwili na nieco kawowego bloga http://blog.tossa.pl/
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, kawa i ciacho to idealne połączenie, również pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Tarta fantastyczne ! Zabieram kawałek do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ piękne ciacho, ślinka cieknie. Super zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda naprawdę zachęcająco :D

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl