iu

28 lutego 2014

trufle kokosowe

Po zachwycie nad czekoladowymi truflami z rumem uznałem, że warto spróbować tego samego przepisu, ale w wersji białej. Trochę popróbowałem, pozmieniałem i wyszły kokosowe cudeńka. Wybór okazał się znakomity, bo białe trufle są jeszcze lepsze niż te ciemne. Smakują jak słynne Rafaello. Nie! Są lepsze! :) 


składniki:
100 g białej czekolady
50 ml kremówki 36%
100 g wiórek kokosowych + do obtoczenia
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka rumu

wykonanie:
Kremówkę podgrzewać w rondlu, ale nie zagotować. Zdjąć z ognia, dodać białą czekoladę i odstawić na 3 minuty. Następnie dokładnie wymieszać, dodać cukier puder, rum oraz wiórki kokosowe, połączyć. Masę przełożyć do miseczki, schłodzić przez 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki formować niewielkie kulki. Ponownie wstawić do lodówki, na ok 30 minut. Na koniec trufle obtoczyć w wiórkach kokosowych. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego! :)




Pralinki, trufelki, czekoladki... 3

11 komentarzy:

  1. Ja tam i tak pozostanę przy ciemnych :D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne, zjadłabym teraz takie do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trufle każde uwielbiam ,ale tą kokosową wersją to po prostu zaskoczyłeś! Niebo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłoby się takie trufelki, oj zjadło...:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, też u mnie ostatnio gościły i bija wszystkie pozostałe trufle. Klimat na fotach jest :)

    OdpowiedzUsuń
  7. słowo rafaello i już mają moja sympatię ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Biorę w ciemno, to znaczy w jasno ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prześliczne trufle! Bardzo, bardzo bym się skusiła... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. masz rację, domowe trufle kokosowe biją Rafaello na głowę! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl