iu

30 marca 2014

finansjerki

Dziś zapraszam Was na proste, szybkie i lekkie ciasteczka z migdałami! :) Finansjerki to niewielkie ciasteczka z dodatkiem mielonych migdałów, które można podać zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Ja oczywiście przygotowałem wersję słodką, ale jeszcze z dodatkiem lukru. 


składniki na 9 sztuk:
120 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów
60 g cukru
50 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko

Masło roztopić w rondlu, lekko przestudzić. Białka ubić na sztywno. Masło utrzeć z cukrem. Dodać przestudzone masło i połączyć. Następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i migdałami. Na koniec dodać ubitą pianę i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremki i piec przez ok. 20 minut w 180ºC. 

lukier:
30 g cukru pudru
2-3 łyżeczki gorącej wody

Cukier puder wymieszać z wodą na gładką masę. Ciastka smarować lukrem i dekorować płatkami migdałów.

dodatkowo:
płatki migdałów do dekoracji

Smacznego! :)





15 komentarzy:

  1. są wprost urocze! :) jeszcze nigdy ich nie jadłam, ale wyobrażam sobie jak fajnie musza smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sosna, piękne zdjęcia:) ciastka cudowne:) pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! :) również pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Wyglądają na niezwykle delikatne, ich kolor jest cudowny: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie płatki migdałowe . Jakoś się do nich przekonałam kiedy kupiłam migdałowca w piekarni Lidla . ; p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je lubię, zwłaszcza podprażone :)

      Usuń
  5. jak zwykle pyszne, jak zwykle wspaniałe zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Prześliczne Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam takich. Wyglądają niebiańsko! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl