iu

18 marca 2014

laddu

Podczas gdy Irlandczycy świętowali wczoraj dzień św. Patryka, Hindusi obchodzili moje ulubione i chyba najpiękniejsze święto na świecie, czyli holi. Z tej właśnie okazji mam dla Was mały indyjski smakołyk... 


Holi to inaczej festiwal koloru, radości i wiosny obchodzony zwykle w dniu pełni księżyca w miesiącu phlaguna (luty-marzec). Obrzędy związane z tym dniem rozpoczyna ognisko rozpalane dzień wcześniej wokół, którego tańczą i śpiewają zgromadzone rodziny. Kolejny dzień przypomina nieco nasz lany poniedziałek, z tą różnicą, że w hinduistycznym święcie ludzie obsypują się kolorowym proszkiem (gulal) i polewają kolorową wodą. Tego dnia jak również w trakcie innych świąt indyjskich przyrządza się słodycze. Jednym z nich jest laddu, które wykonuje się zwykle z pureé z ciecierzycy i bakalii. 



składniki (ok. 16 sztuk):
1 szklanka kaszy manny lub pureé z ciecierzycy
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka drobno posiekanych daktyli
1 łyżka drobno posiekanych migdałów
1 łyżka drobno posiekanych fig 
1/2 szklanki ciepłej wody
szczypta kardamonu

Jedną łyżkę masła rozgrzać na patelni, wrzucić posiekane daktyle, migdały i figi. Podgrzewać przez 2 minuty aż zmiękną i przełożyć do miseczki. Na patelni rozgrzać pozostałe masło, wsypać kaszę manny i smażyć na lekko złoty kolor cały czas mieszając aby nie przypalić. Patelnię zdjąć z palnika, dodać przygotowane bakalie, kardamon oraz cukier puder. Starannie wymieszać. Na koniec dodawać stopniowo mleko do momentu aż powstanie jednolita masa, z której będzie można lepić kulki (nie za sucha i nie za mokra). Całość lekko przestudzić. Z gotowej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Podawać.

Smacznego! :)





17 komentarzy:

  1. Kuszące ciasteczka :) Chyba zanotuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być bardzo smaczne... Takich jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie wiedzieć! Nie miałam pojęcia o takim święcie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie, zapisuję przepis:) świetny pomysł:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie spróbowałabym tych kuleczek: )) A na festiwal Holi bardzo chciałabym kiedyś pojechać!

    OdpowiedzUsuń
  6. łał! są niesamowite:) bardzo ciekawy post! nie jestem bardzo wtajemniczona w kulturę indyjską, więc to dla mnie totalna nowość! bajeczne zdjęcia! muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. w czerwcu we wrocławiu będziemy mieli festiwal kolorów, zainspirowany własnie tym świętem. nie moge się doczekać! <3 no i jak patrzę na skład tych kuleczek to chyba zrobię takie same ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chciałbym uczestniczyć w obchodach tego dnia, ale w Indiach <3

      Usuń
  8. pierwszy raz o nich słysze wyglądają bardzo smakowicie, na pewno wypróbuje przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglają świetnie. A zdjęcia fenomenalne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie święta pełne słodkości to ja lubię. Ach jak to dobrze, że dzięki Tobie można skosztować takich pyszności bez konieczności podróżowania w dalekie strony :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię takie święta, a w szczególności takie kolorowe i pozytywne :) Ja jednak chciałbym się tam wybrać i skosztować tego prawdziwego laddu :)

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl