iu

24 marca 2014

sernik Ferrero Rocher

Tadam! Jest coś wyjątkowego i chyba nie będę musiał Was specjalnie namawiać do tego sernika :)


spód:
120 g czekoladowych herbatników
2 łyżki roztopionego masła

Herbatniki rozdrobnić w blenderze i połączyć z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 20 cm posmarować masłem i wyłożyć gotową masą. Schłodzić w lodówce przez 15 minut. Następnie zapiec przez 10 minut w 180ºC. Wyjąć, ostudzić i owinąć szczelnie folią aluminiową. 

masa:
450 g twarogu
200 g serka mascarpone
150 ml kremówki 36%
150 g cukru pudru
3 jajka
6 posiekanych Ferrero Rocher

Twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, dodać cukier puder, a następnie wbijać po jednym jajku. Dodać kremówkę i posiekane czekoladki. Dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na spód w tortownicy. Formę z ciastem owinąć folią i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Naczynie napełnić gotująca się wodą do połowy wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika na najniższy poziom i piec przez ok. 1 godzinę w 160ºC. Wyjąć i wystudzić.

polewa:

200 ml śmietany kremówki 36%
100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
1 łyżeczka masła


Czekoladę połamać i rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Kremówkę podgrzewać w garnuszku aż do wrzenia, następnie dodać do czekolady i dokładnie połączyć. Lekko przestudzoną masę czekoladową wylać na wierzch ciasta i wyrównać.

dekoracja:

4 Ferrero Rocher
wiórki czekoladowe
złote perełki cukiernicze

Czekoladki podzielić na pół, dekorować wierzch ciasta. Na koniec posypać wiórkami czekoladowymi i złotymi perełkami cukierniczymi.

Smacznego! :)









Serniki dla Miksera - edycja 1.14

35 komentarzy:

  1. mnie to byś nie musiał rzeczywiście namawiać... :D wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczęka mi opadła! Obłędnie wygląda ten sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. łooo mamo! *.* Ożeń się ze mną !

    OdpowiedzUsuń
  4. Miło się na niego patrzy, nie powiem; )) Musi być rewelacyjny w smaku.
    Mówię to kompletnie spoza jakiejś rangi lizusostwa, chciałabym, żeby kiedyś tam mój przyszły mąż< o ile taki będzie, co w moim przypadku jest trudne do osiągnięcia; P> miał taki talent do ciast.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heheh ,a jakiej kobiecie by się taki nie przydał ;) ?

      Usuń
    2. Hogo, Angie, kiedyś znajdziesz tego jedznego cukiernika! :D

      Usuń
  5. Świetnie się prezentuje ,smak pewnie zachwyca.

    OdpowiedzUsuń
  6. o, wow! totalnie mnie oczarował :) na jednym kawałku z pewnością trudno poprzestać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam oglądać Twoje serniki. oryginały! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Kusząco wygląda ! Jeszcze jak smakuje jak te ukochane czekoladki to już wogóle się poddaje i robie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A niech mnie! To uczta dla oczu, ust i żołądka!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda tylko, że nie dla zdrowego żywienia :P

      Usuń

  10. Uwielbiam te czekoladki, a sernik w ich asyście ?
    Brak mi słów, oprócz tego piękne zdjęcia.
    Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmmm ten sernik musiał smakować wyśmienicie!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. O mniam, wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mnie nie trzeba namawiać na to cudo :)!

    OdpowiedzUsuń
  14. jaki twarog polecasz? to bedzie moj pierwszy sernik i za bardzo nie wiem ktory ser najlepszy :D z gory dziekuje za odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl