iu

28 marca 2014

ciasto snickers

Hej! Dziś będę wodzić Was na pokuszenie moim autorskim przepisem na wybitny serniczek inspirowany tymi słynnymi batonami, które lubi chyba każdy! :)


spód:
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki masła

Dno tortownicy, o średnicy 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić na kilka minut do zamrażarki. Czekolady podzielić na cząstki i roztopić w kąpieli wodnej zmasłem. Lekko przestudzić i wylać na dno torownicy. Przy pomocy szpatułki szybko i równomiernie rozprowadzić po dnie formy. Ponownie wstawić do zamrażarki aż czekolada zastygnie. 

masa:
500 g serka mascarpone
250 ml kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego

Kremówkę ubić mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy, odstawić. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, dodać ubitą kremówkę i połączyć. Gotową masę wyłożyć na czekoladowy spód. Na wierzch ułożyć orzeszki ziemne i lekko docisnąć. Całość wstawić do lodówki. 

karmel:
250 g mleka skondensowanego słodzonego (ugotowanego wcześniej)
150 g orzeszków ziemnych niesolonych
1 łyżka masła

Ugotowane mleko skondensowane rozgrzać z masłem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Całość wyłożyć na ciasto przykrywając orzeszki. Dobrze schłodzić. 

polewa:
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
250 ml kremówki 36%

Czekolady podzielić na cząstki i roztopić w kąpieli wodnej, w tym samym czasie, na małym ogniu podgrzewać kremówkę, cały czas mieszając. Śmietanę dodać do masy czekoladowej i szybko wymieszać do uzyskania gładkiego kremu. Masą czekoladową pokryć warstwę karmelu na cieście. Schłodzić w lodówce. 

Smacznego! :)







Serniki dla Miksera - edycja 1.14

61 komentarzy:

  1. o mamo ale pyszności:) ślinka cieknie:) na pewno jest rewelacyjny w smaku:) zapisuje przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny! i dosyć słodki :D

      Usuń
  2. Jak takie piękne i pyszne zdjęcia to mogą należec tylko do Ciebie :)
    Sernik wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie, dostałem wypieków i nie wiem co powiedzieć, dzięki! :)

      Usuń
  3. Piękny sernik :) piękne zdjęcia :) wiesz co, też mi chodził po głowie ten pomysł :) Kto pierwszy ten lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak, ja też mam często różne pomysły i nawet je realizuję, ale odstawiam w kolejce do publikacji, a potem się okazuje, że ktoś też wpadł na ten sam pomysł, ale wstawił wcześniej :D

      Usuń
  4. I jak tu się nie pokusić .. :D

    OdpowiedzUsuń
  5. snickersy to chyba moje ulubione batoniki, ostatnio próbowałam wyczaić ten krem do kanapek, ale chyba wycofali z rynku ;(

    ciekawy spód z samej czekolady, trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko przy krojeniu tego spodu, lepiej żeby trochę odstał po wyjęciu z lodówki, albo kroić gorącym nożem :D

      Usuń
  6. Ojej, wygląda niesamowicie apetycznie! A jako maniaczka serników i snickersów mogę się domyślać, że jeszcze lepiej smakuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! :) tak własnie jest, bardzo dobry :D

      Usuń
  7. O rajuśku..coś rewelacyjnego :) Ta polewa na nim sprawia, że mam ochotę wylizać ekran komputera :) A całość dobrze się kroi? Bo przy tak delikatnym wnętrzu, spodziewam się jednak jakichś kłopotów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy krojeniu jest jedynie problem z czekoladowym spodem, jest bardzo twardy, dlatego po wyjęciu z lodówki warto odczekać chociaż 15 minut a potem kroić nożem moczonym z gorącej wodzie. Masa sama w sobie jest właśnie sztywna, ew. można dać mniej kremówki, ale mascarpone mocno się trzymało, podobnie karmel :)

      Usuń

  8. Uwielbiam snickersy, ubóstwiam serniki, a połączenie tych dwóch smaków musi być szałowe.
    Cudne zdjęcia - super !!!
    Pyszności ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za te miłe słowa :)

      Usuń
  9. Przestań, przestań, przestań! Przestań tworzyć te sernikowe uroczyska!:) co jeden to piękniejszy!

    OdpowiedzUsuń
  10. Narobiłeś mi przeogromnej ochoty na snickersa :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chcesz jednego? Mam ze dwa obok :D

      Usuń
  11. Wygląda niesamowicie! Takiemu to nie sposób si oprzeć nawet o tej godzinie :)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Ostatnio pisałam , że tartaletki wyglądają jak małe snicersy i prosze jak na zamówienie mam sernik snicers . :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pamiętam, trochę mnie to zainspirowało :D

      Usuń
  13. Rozpustaaaa! Super się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zdjęcia normalnie w stylu food porn ;) Aś ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też pomyślałem, że pasuje do tej kategorii porn :D

      Usuń
  15. Łał! wygląda niesamowicie :D Mam tylko pytanie czy spód nie jest za twardy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę jest, dlatego po wyjęciu sernika dobrze jest trochę odczekać a potem kroić gorącym nożem :)

      Usuń
  16. czy Ty jesteś sernikomasterem? Twoje serniki powalają na kolana!
    a ten... znam takich, co dopuściliby się rękoczynów w walce o kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe, okazuje się, że chyba jestem :D

      Usuń
  17. Cudowny sernik! : )
    Wygląda obłędnie. *.*

    OdpowiedzUsuń
  18. mmm... ależ to przepysznie wygląda...!

    OdpowiedzUsuń
  19. O matko..... po prostu cudo!!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. O rany boskie jestem kioskiem! Padłam... i leże nieżywa. Rewelacja i tyle!

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda przecudownie ! To musi być niebo w gębie ! zapisuje sobie jako kolejny przepis do wykonania :D

    OdpowiedzUsuń
  22. waw <3 ! pyszności,genialnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  23. Piękne zdjęcia! Pewnie równie pyszne jedzonko! <3 Życzę sukcesów!

    OdpowiedzUsuń
  24. Dzień dobry, chciałabym dowiedzieć się co to znaczy: Ugotowane mleko skondensowane rozgrzać z masłem? Proszę o pomoc, ponieważ chcę zrobić to ciasto.
    Pozdrawiam
    Viola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie użyłem skondensowanego mleka, które sprzedawane jest w puszkach. Przed otwarciem należy puszkę mleka umieścić w garnku z wodą, tak aby woda przykrywała całą puszkę. Następnie należy podgrzewać zawartość garnka i gotować 2 godziny od momentu zagotowania się wody. Całość pozostawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy puszka wystygnie, należy otworzyć ją. Mleko w środku będzie gęstą masą. Wcześniej jest białe i rzadkie. Jeżeli brakuje czasu na takie czynności, polecam gotową masę kajmakową :)

      Usuń
    2. Czy potem to masę jeszcze raz podgrzać razem z masłem?
      Pozdrawiam
      V.

      Usuń
    3. Tak. Mleko w puszce po ugotowaniu będzie bardzo gęste, dlatego należy podgrzać z masłem aby było bardziej płynne i łatwiejsze w nakładaniu :)

      Usuń
    4. Dziękuję wyszło wspaniale. Mam jeszcze jedno pytanie czy mogę dodać ser z pojemnika zamiast mascarpone?
      Pozdrawiam
      Viola

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl