iu

6 marca 2014

sernik szafranowy z białą czekoladą

Hej kochani! Dobiegają do mnie dziwne głosy, że karnawał już się kończy, ale co tam. Mam dla Was cudowną pozycję! Chyba zamiast postu preferuję całoroczną rozpustę, a poza tym fanpage ma już 400 lajków, więc jest co świętować ^^ 


Co prawda miałem opublikować ten przepis dużo później, ale nie wytrzymałem i musiałem się nim z Wami podzielić, bo wierzcie mi, jest rewelacyjny. Dawno nie jadłem/nie zrobiłem tak dobrego sernika. Jestem z niego dumny. Ponadto jest to w pełni moja autorska receptura, więc już w ogóle strasznie się nim cieszę! Zapraszam! :)

spód:
250 g biszkoptów
120 g roztopionego masła

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty pokruszyć drobno przy pomocy blendera i wymieszać z roztopionym masłem. Otrzymaną mieszanką wyłożyć dno i boki formy do ciasta. Całość podpiec w 180°C przez 5 minut. Odstawić do wystudzenia.

masa serowa:
400 g twarogu
250 g serka mascarpone
200 g białej czekolady
120 ml kremówki 36%
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
2 żółtka
4 g nitek szafranu

Kremówkę podgrzewać w rondlu do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać czekoladę połamaną na cząstki. Odstawić na 3 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać na gładką masę. Twaróg miksować na niskich obrotach, dodać mascarpone, cukier a następnie po jednym żółtku. Pod koniec wlać kremówkę połączoną z czekoladą oraz szafran. Wymieszać dokładnie przy użyciu łyżki. Gotową masę przelać na biszkoptowy spód. Piec na środkowym poziomie w 180°C przez 45-50 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić do momentu aż ciasto opadnie. 


wierzch:
200 ml śmietany 18%
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki cukru
wiórki z białej czekolady (do dekoracji)

Zwiększyć temperaturę piekarnika do 190°C. Śmietanę wymieszać z cukrem i ekstraktem z wanilii. Otrzymaną masą przykryć wierzch ciasta. Całość piec jeszcze przez 10 minut. Upieczony sernik studzić przez godzinę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Kiedy całkowicie wystygnie wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem ciasto udekorować wiórkami z białej czekolady. Podawać. 

Smacznego! :)








Serniki dla Miksera - edycja 1.14

26 komentarzy:

  1. fajny pomysł, uwielnbiam i kardamon i szafran, a serniki to już w ogóle - bankowo wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie, serniki to jedne z moich ulubionych ciast, więc pewnie po jego spróbowaniu nie mogłabym się oderwać ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolory na zdjęciach są zabójcze. No i te nowe deseczki:>
    Świetny sernik, as usual: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Aaaa...te deski <3
    No i pełen wypas:) !

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda perfekcyjnie ten sernik! Wow, jestem w szoku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gratulacje! A ciasto idealne do świętowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam serniki a ten wygląda rewelacyjnie, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie bym się skusiła na kawałek tego serniczka! Wygląda rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmmm.... smakowicie wygląda! w sam raz na uczczenie takiej okazji :)

    zdjęcia na nowym panelu :) cudowny ma kolor!

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny! Urzekły mnie te pomarańczowe kropeczki z szafranu!

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudny! I te kropeczki :))

    Pozdrawiam,
    http://ewakuchennie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. No nie!! Jest przepiękny!;) i jeszcze ta nuta kardamonu!;) Mam pytanie odnośnie wierzchu, gdyż nosze się z zamiarem upieczenia takiego sernika ze śmietanką na wierzchu. Czy np. na drugi dzień śmietanowa polewa nadal jest świeża? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Moim zdaniem w ogóle nie powinieneś go publikować, bo byś nas nie wodził nim na pokuszenie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. o matko, jakie cudowności! i pięknie wygląda, nie mogę się napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniale wygląda, bardzo intrygujący

    OdpowiedzUsuń
  16. Jest mój, albo chociaż kawałeczek :), czy wstyd się przyznać, że nigdy nie miałam przyjemności próbować szafranu, jest wyczuwalny w serniczku?

    OdpowiedzUsuń
  17. Już czuję te aromaty, ach szkoda że tylko poptrzeć można ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. że boski to mało powiedziane :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Renula, jeśli chodzi o śmietanę to po upieczeniu i wystudzeniu nieco twardnieje, nie jest rzadka, ale następnego dnia zachowuje świeżość, w środku jest miękka, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszniutki! Szafran uwielbiam i w wypiekach i wytrawnie!

    OdpowiedzUsuń
  21. Sosna, dziękuję za odpowiedź!;)

    OdpowiedzUsuń
  22. absolutnie cudowny! no i musiał pachnięc obłędnie! <3

    OdpowiedzUsuń
  23. jestem pod ogromnym wrażeniem :) co jeden sernik to lepszy :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl