iu

2 marca 2014

sernik z bananami i toffi bez pieczenia

Witajcie! Dziś pozycja nieco rozpustna w swej słodyczy. Sernik łatwy, bo bez pieczenia. Zatem mogą go przygotować laicy, bez obawy, że opadnie lub przypali się. Jest to obowiązkowa pozycja dla ogromnych łasuchów lubiących bardzo słodkie ciasta, ale nie tylko. Osoby, które nie lubią przesytu cukru, mogą go nie dodawać do masy serowej, polewa karmelowa jest wystarczająco sodka :)


spód:
250 g herbatników
90 g roztopionego masła

Herbatniki pokruszyć na drobny pył przy pomocy blendera dodać do roztopionego masła i dokładnie wymieszać. Otrzymaną masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm (wcześniej można wyłożyć papierem do pieczenia). Wstawić do lodówki.


masa:
250 g mascarpone
250 ml kremówki 36 %
50 g cukru pudru
2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 łyżeczki żelatyny

Mascarpone ucierać na niskich obrotach z cukrem pudrem, wbijać kolejno żółtka oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie połączyć i odstawić. 50 ml kremówki umieścić w rondlu i podgrzewać do wrzenia. Zdjąć z palnika i dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Pozostałe 200 ml kremówki ubić i odstawić. Białka również ubić na sztywną pianę. Schłodzoną kremówkę z żelatyną dodać do masy serowej i dokładnie połączyć. Następnie dodać ubitą kremówkę oraz pianę z białek i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Całość przelać na herbatnikowy spód. Formę z ciastem wstawić do lodówki i chłodzić przez minimum 6 godzin. 

polewa:
150 g brązowego cukru
150 ml kremówki 36 %
100 ml miodu
50 g masła

Miód, cukier oraz masło umieścić w rondlu. Podgrzewać na małym ogniu aż składniki dobrze się rozpuszczą. Od tego momentu gotować jeszcze przez 5-10 minut. Zdjąć z palnika, ostrożnie dodać kremówkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 

dodatkowo:
2 duże banany
20 g płatków migdałowych (opcjonalnie)
sok z połowy cytryny

Banany obrać ze skóry, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny. Ciasto wyjąć z formy i udekorować bananami. Przed podaniem ciasto polać polewą karmelową. Na wierzch można posypać płatki migdałów. 

Smacznego! :)



Serniki dla Miksera - edycja 1.14
Mascarpone Karnawał 2014

23 komentarze:

  1. o, wow! Faktycznie rozpustny :) Sernik z bananami i toffi to obłędne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko! toż to dopiero rozpusta... ślina po pachy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja, aż mi ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest to ,czego teraz potrzebuję! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta polewa jest cudowna. Chyba nikt nie przeszedłby obok tego sernika obojętnie; )

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślinka leci jak to toffi które spływa z ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. OMG, karmelowo-bananowy foodgasm gwarantowany :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Obłędny! Marzę o kawałeczku takiego sernika! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ten kapiący toffi i wszystko jasne, rozpusta jak nic :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Myślę,że kawałek twojego sernika przepędziłby wszystkie moje smutki,cudo!!!.

    OdpowiedzUsuń
  11. Istna rozpusta dla podniebienia! Wygląda pięknie! Już wyobrażam sobie jego smak...;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Sernik i banany to wspaniałe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Toż to jest FOODPORN przecież :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten karmel spływający po bokach...cudo <3

    OdpowiedzUsuń
  15. hej hej, bardziej apetyczny i fantastyczny i rewelacyjny ten sernik nie mógł być, co? ah, przez Ciebie można wpaść w jakiś słodki obłęd :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ta polewa karmelowa wygląda po prostu obłędnie! Niesamowicie apetyczny sernik, i świetne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  17. to jest coś zdecydowanie dla łasuchów! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mmm, bosko wygląda... Ten spływający karmel, coś wspaniałego...

    OdpowiedzUsuń
  19. ależ on ślicznie wygląda!!

    OdpowiedzUsuń
  20. ....... aż mi ślinka pociekła :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda niezwykle apetycznie! Świetny pomysł i śliczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl