iu

4 marca 2014

tartaletki czekoladowo karmelowe

Hej! Dziś przepis na ciastka, które urzekły mnie swą prostotą i wyglądem. Są delikatne, kruche i odpowiednio słodkie. Gorzka, czekoladowa polewa idealnie równoważy słodycz karmelowego środka. Są wyborne, polecam! 


ciasto:
220 g mąki pszennej
120 g miękkiego masła
75 g cukru pudru

Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, gładką masę. Dodać żółtko, mąkę oraz kakao i dokładnie połączyć na niskich obrotach miksera. Gotowe ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 5 mm. Przy pomocy szerokiej szklanki wycinać kółka, którymi następnie wykładać foremki do tartaletek. Ciasto lekko docisnąć i nakłuć widelcem. Wypełnione blaszki schłodzić w lodówce przez ok. 20 minut. Piec w 180ºC przez ok. 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.

masa karmelowa:
400 g cukru
120 ml wody
120 ml kremówki 36%
60 ml golden syrup 
120 g masła

W rondlu umieścić połowę wody oraz golden syrup i podgrzewać na małym ogniu przez 10 minut aż mieszanka nabierze brązowego koloru.  Dodać masło, kremówkę i starannie wymieszać. Ciepły karmel wlać do ostudzonych kruchych spodów. Schłodzić przez minimum 45 minut, aż masa zastygnie. 

polewa:
100 g gorzkiej czekolady
120 ml kremówki 36%

W rondlu zagotować kremówkę, zdjąć z palnika i dodać, połamaną na cząstki, czekoladę. Odstawić na 3 minuty. Następnie dokładnie wymieszać. Płynną masę przelać na karmel pokrywający kruche ciastka. Odczekać kilka minut aż zastygnie. Podawać.

Smacznego! :)




23 komentarze:

  1. w prostocie siła :)
    świetny pomysł, jak nic, skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne tarteletki! Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. widziałam wczoraj coś podobnego w tv, tyle że z dodatkiem orzechów, ten ciągnący się karmel - mega! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne tarteletki, muszę w końcu kupić sobie takie formy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. brzmia apetycznie i wyglądają jak z najlepszej cukierni :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kuszący duet! Ubóstwiam go i często wykorzystuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają świetnie ale u mnie już od jutra postnie . :)
    http://blackbibl.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Mnie za to urzekły zdjęcia ,swoją prostotą i wyglądem .

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeśli smakują tak jak wyglądają to muszą być genialne! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wprosiłabym się do Ciebie na taką tartaletkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Skorzystam, nie odpuszczę im ;) pozdrawiam i zapraszam do mnie http://mojekulinarnewyprawy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Coraz wspanialszy ten blog! : )
    Zdjęcia cudowne. *.*
    A połączenie czekolady i karmelu to hit! : )

    OdpowiedzUsuń
  15. również mnie urzekły..
    wyglądają jak malutkie cudeńka, ohhh :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Coś oszałamiającego! Zaglądanie do Ciebie grozi utrata linii...;)

    OdpowiedzUsuń
  17. czekolada i karmel, kusisz najlepszym co może być :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Widziałam podobne w jakiejś książce i zawsze mnie kusiły :) Cudnie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Gdyby w srodek kazdej tartaletki wsadzic upazonego orzeszka laskowego, to powstaloby cos w rodzaju toffifee <3

    OdpowiedzUsuń
  20. jak duże są firemki na te tartaletki?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl