iu

12 marca 2014

torcik bananowy

Hej! Ostatnio nadrabiam braki w sernikach, ale dziś dla odmiany torcik, ale nie byle jaki. W zasadzie jest on dziełem przypadku, a raczej wypadku przy pracy. Powstał z biszkoptu pieczonego do orzechowego tortu urodzinowego, który jednak nie spodobał mi się. Był zbyt delikatny i mały. Odłożyłem go na bok i upiekłem z innego przepisu. Następnego dnia zabrałem się za ten niby nieudany biszkopt i tak powstał cudownie delikatny i puszysty torcik bananowy :) Dawno nie jadłem tak lekkiego tortu...


Dodatkowo tort nie jest przesłodzony i mdły. Naturalną słodycz bananów złamałem lekko kwaskowatym smakiem kremu jogurtowego i sokiem z cytryny, w którym "konserwowałem" owoce, aby nie straciły koloru.

biszkopt:
5 jajek
100 g cukru
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier i kolejno po jednym żółtku. Gdy powstanie jednolita masa zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednej łyżce wymieszanych mąk. Ciasto przelać do natłuszczonej formy (o średnicy 20 cm) i oprószonej bułką tartą. Piec w 180°C przez ok. 30 minut. Wystudzić. Biszkopt podzielić na pół. Część schłodzonego kremu przełożyć do rękawa cukierniczego. Połową pozostałego kremu posmarować dolny blat i ułożyć na nim część bananów. Przykryć drugim blatem, który również pokryć kremem. Na środek ciasta ułożyć pozostałe plastry owoców. Boki i wierzch tortu udekorować kremem w rękawie cukierniczym. przed podaniem schłodzić przez ok. 60 minut. 

krem jogurtowy:
400 ml kremówki 36%
300 ml jogurtu greckiego
4 łyżki cukru pudru
10 g żelatyny (opcjonalnie)

Kremówkę ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier puder oraz jogurt. Jeśli krem jest zbyt rzadki wlać rozpuszczoną, w niewielkiej ilości gorącej wody, żelatynę i dokładnie połączyć. Krem schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.

wierzch:
2 duże banany
sok z połowy cytryny


Banany obrać ze skórki, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny.

Smacznego! :)





24 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne ciacho powstałe z przypadku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te z przypadku najczęściej są właśnie takie :)

      Usuń
  2. co tu dużo gadać - biorę kawałek, ten większy ;))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie wygląda ten torcik bananowy! Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jejeku wygląda super :) zapisuje przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszedł genialny! Mogłabym mieć taki na urodziny ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. też bym chciała robić takie torty z przypadku :) pięknie wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  7. Myślę, że lekko by mi przyszło zjedzenie całego tego lekkiego tortu :D

    OdpowiedzUsuń
  8. zawsze trafiasz w moje gusta ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie! a te banany na wierzchu musiały być fajnym uzupełnieniem całości :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. piękny i nawet wygląda lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne zdjęcia ;)
    Myślę, że ten tort przypadł by do gustu mojemu chłopakowi ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. z bananami wszystko pysznie smakuje :) a ten torcik dodatkowo wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  13. Zachwycasz swoimi wypiekami :) co tu więcej mówić

    OdpowiedzUsuń
  14. łał! robi wrażenie! jest niesamowite! uwielbiam takie smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wszystko co bananowe mogę pochłaniać w ciemno! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak widać dzieła przypadku staja się dziełami sztuki walorów smakowych :)))

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl